"Adaletin de yargının da içi boşaltılıyor!"

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, ''Vicdanlar hele yargıç eliyle, hukuk yoluyla sızlamışsa, adalet yok demektir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Uğur Mumcu'yu anma programı düzenlendi.

Hacıbektaş-ı Veli Kültür Sitesi'ndeki programa, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, eski bakanlardan Fikri Sağlar, eski Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve çok sayıda yurttaş katıldı.

TBMM Başkanvekili Mumcu, burada yaptığı konuşmada, Uğur Mumcu Vakfı'nın temel düsturunun baştan beri insanların düşünceleri yüzünden eziyet çekmemesi, öldürülmemesi, öldürülenlerin de unutulmaması olduğunu belirterek, Uğur Mumcu'yu unutmayan Hacıbektaşlılara teşekkür etti.

Uğur Mumcu'yu anmak için vakıf olarak düzenledikleri Mumcu'nun öldürüldüğü 24 Ocak günü başlayıp Muammer Aksoy'un öldürüldüğü 31 Ocak günü sona eren haftanın adının, başından bu yana ''Adalet ve Demokrasi Haftası'' olduğunu belirten Mumcu, Türkiye'de faili meçhul cinayetlerde yargının aldığı kararların taraflı olduğunu ve devlet eliyle örtbas edilmeye çalışıldığını söyledi.

Haksızlığa uğrayınca başvurmak için akla gelen hukukun ve yargının artık yok olduğunu belirten Mumcu, ''Tuz da kokmuştur artık. Hukuksuzluğun, haksızlığın kaynağı bizzat yargı. Hukukun yerini hukuksuzluklar alıyor ve adaletin de yargının da içi boşaltılıyor'' diye konuştu.

Türkiye'de işlenen siyasi cinayetler konusunda TBMM'de üç komisyon kurulduğunu anımsatan Mumcu, şöyle devam etti:
''Yargıçlar elbette ulusal, uluslararası yasalara, tüzüklere, yönetmeliklere göre ama en nihayeti vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Çünkü adaletin tecelli ettiği doruk vicdandır. 'Adalet yerini buldu' denemiyorsa yani vicdan sızlamışsa, adalet de tecelli etmemiş demektir. Vicdanlar hele yargıç eliyle hukuk yoluyla sızlamışsa adalet yok demektir. Adalet yoksa demokrasi yok demektir. Çünkü günümüzde gerçek demokrasilerin en önemli ölçütü, kuvvetler ayrılığıdır. Yargı, yasama ve yürütme denilen bu kuvvetler hem birbirlerini dengelemeli hem denetlemelidir. Türkiye'de işlenen siyasi cinayetler konusunda TBMM'de üç komisyon kuruldu. 1993 yılında faili meçhul cinayetleri araştırma komisyonu doğrudan faili meçhul siyasi cinayetlerle ilgili olmasa da 1996 yılında Susurluk Komisyonu 1997 yılında Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu. Faili meçhul cinayetleri araştırma komisyonu kendi üyelerinden bazıları dahil, çok çeşitli kesimlerce engellenmiş en faal üyelerden Komisyon Başkanı DYP milletvekili Sadık Avundukoğlu ile CHP'li Mustafa Yılmaz, bir daha milletvekili olamamıştır. Raportör Akman Akyürek, Susurluk kazasına çok benzeyen son derece kuşkulu bir trafik kazasında ölmüş, komisyon raporu ise bir türlü genel kurulda görüşülüp onaylamadığı için kadük olmuştur.''

Konuşmanın ardından programı organize eden Hacıbektaş Kültür Derneği Başkanı Nafiz Ünlüyurt tarafından Mumcu'ya bir plaket verildi.

Daha sonra sırasıyla Hacıbektaş Belediyesini ve Hacıbektaş'ı Veli Külliyesini gezen Mumcu'ya Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu eşlik etti.

Mumcu, külliye ziyaretinin ardından ilçeden ayrıldı.