Adalet, pantolonun kemeridir...

Müjdat Gezen, yeni sahnelenmeye başlayan oyununu ‘Adalet pantolonun kemeridir, çok sıkarsan boğarsın, gevşek bırakırsan düşer’ diye özetliyor.

cumhuriyet.com.tr

Tiyatro ve sinema oyuncusu Müjdat Gezen’in Ergenekon Davası’ndan esinlenerek kaleme aldığı “Adalet Pantolonun Kemeridir: Hergelekon Davası” adlı oyun geçen hafta seyirciyle buluştu. Türkiye’nin hukuk sistemini eleştiren Gezen, yeni oyununda, işlemediği bir cinayet nedeniyle yılllarca hapis yatan emekli bir memuru anlatıyor. Oyunu “Adalet pantolonun kemeridir, çok sıkarsan boğarsın, gevşek bırakırsan düşer” diyerek özetleyen Gezen ile önümüzdeki günlerde seyirci ile buluşacak olan “Komedi Dünyası” adlı yeni oyunun provasında konuştuk.

Genellikle “politik” oyunlar sahneleyen Gezen, yeni oyununda da hukuk sistemini irdeliyor. Türkiye’de adli hataların çokça yapıldığını, bunun en tipik örneklerinden birinin de Ergenekon Davası olduğunu söylüyor Gezen: “Ergenekon’un ne olduğunu henüz kimse bilmiyor. Aynen ‘Kürt Açılımı’nın da ne olduğunu kimsenin bilmediği gibi... İçerde bir insan öldü ancak öldüğünde de neyle suçlandığını bilmiyordu. Bizim oyunda da emekli bir adamı işlemediği bir cinayetten tutukluyorlar ve içeri atıyorlar. Adam suçsuzluğunu ispat edene kadar yıllar geçiyor ve içerde ölüyor. Sonra ben giriyorum devreye. Yani oyunun yazarı olarak devreye giriyorum ve ‘Siz bu finali beğenmediniz, o zaman değiştirelim’ diyorum. Olması gereken oluyor sonra.”

Perde “Adalet pantolonun kemeridir, çok sıkarsan boğarsın, gevşek bırakırsan düşer” şarkısıyla açılıyor. Bunu şöyle açıklıyor Gezen: “Hukuk, hak, adalet denen mesele bir bıçak sırtı, eldeki terazi gibidir. Eldeki teraziyi tutan kişinin gözleri bağlıdır ve elinde adaletin kılıcı vardır. Neden gözleri bağlıdır? Yani bir kefeye ağır basıp, bir kefeyi hafif bırakmasın, terazide hile yapmasın diye.”

Üç kez cezaevine girip çıktığını anlatıyor Gezen. Oyundaki ‘hakkı yenen’ insanda da kendi çektiklerinden parçalar olduğunu söylüyor. Tiyatro oyuncusu Seden Kızıltunç’un aynı adla sahnelediği “Hergelekon” adlı oyunu ile ilgili gazetelere yansıyan “isim hakkı” tartışmalarına ise şöyle açıklık getiriyor:

“Bu oyunu geçen sene provaya koyduk biz. Ancak geçen yıl sahneye koymadık. Benim kafamda hep böyle bir oyun yazmak vardı. Hatta oyunla ilişkim, ilk tasarım daha da eskilere dayanıyor. Hapisten çıktıktan sonra yazacaktım. Ancak çıkar çıkmaz böyle şeylerden nemalanmak istemediğim için yazmamıştım. ‘Komikler Ağlamaz’ kitabını da cezaevinden çıktıktan 5 yıl sonra yazdım. ‘Bundan yararlandı, bundan nemalandı’ dedirtmek istemiyorum. Yani, oyunun ismini kimseden almadık.”

Yönetmenliğini Apo Kaya’nın üstlendiği, 2 perdelik oyunda Kemal Kuruçay, Ferdi Merter, İlhan Daner, Erdoğan Tuncel, Ayşegül Arslan, Baran Güler, Can Bana, Derya Karadaş, Diren Polatoğulları, Ebru Tekgündüz, İsmail Oral, Korhan Herduran, Olgun Toker, Ömer Gecü, Pınar Gordie, Tamer Karahancı ve Müjdat Gezen rol alıyor.