Açlık ve sefalet yaygınlaşıyor.... Ayın 21 günü açız

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Asgari ücretle sadece 9 gün insan onuruna yaraşır bir düzeyde geçinebilmenin mümkün olduğu belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Asgari ücret başta olmak üzere, ücretli çalışanların neredeyse tek gelir kaynağı olan maaş ve ücretlerle emekli maaşlarına 2018 yılının ilk ayından geçerli olmak üzere yapılan artışların etkisi piyasaya anında yansıdı. Yılın ilk ayında özellikle gıda ürünlerinde görülen “fiyat ayarlamaları” sonucu ücretli çalışanların satın alma gücü aşınmaya başladı. Araştırmanın 2018 Ocak ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 615 lira 49 kuruş olarak belirlendi.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 bin 262 lira 18 kuruş oldu.

 BEKARIN YAŞAMA MALİYETİ 2 BİN LİRAYA DAYANDI

 Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 998 lira 88, kuruş olarak hesaplandı. Araştırmaya göre; milyonlarca işçinin ailesiyle birlikte “geçim ücreti” haline dönüşen asgari ücret, bir işçinin yaşam maliyetini karşılamak bir yana, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasına bile yetmiyor. Ayrıca asgari ücretle sadece 9 gün insan onuruna yaraşır bir düzeyde geçinebilmenin mümkün olduğu belirtildi.

 Türk-İş’in hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçen aya göre 7 lira, geçen yıla göre 136 lira artış gösterdi. Yoksulluk sınırı tutarı ise son bir ayda 24 lira, geçen yılın ocak ayına göre ise 444 lira arttı.

 GIDA ENFLASYONU

 Türk-İş’in araştırmasına göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2018 Ocak ayında şu şekilde gerçekleşti: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.46 oranında arttı. Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 0.46 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı -baz etkisiyle- yüzde 9.22 ulaştı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 9.71 olarak hesaplandı.