Açlık sınırı 757 TL
Türk-İş dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 757 TL, yoksulluk sınırını ise 2 bin 465 TL olarak hesapladı.
cumhuriyet.com.trTürk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, Ekim 2009 sonu itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması zorunlu gıda harcaması tutarı 756,68 TL. Gıda ile birlikte yapılması zorunlu olan kira, yakacak, elektrik, su gibi konut, ulaşım, giyim, sağlık, eğitim vb. harcamalar da dikkate alındığında, insan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyi sağlamak için yapılması gereken harcama tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 464,75 TL olarak hesaplandı.
Milyonlarca ailenin çok düşük bir gelirle geçimini sürdürmeye ve yoksullukla mücadele etmeye çalıştığına dikkat çeken Türk-İş, dört kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek için yapması gereken günlüm harcamanın yaklaşık 82 TL olduğunu vurguladı.
Açıklamasında milyonlarca kişinin günlük 18 lira asgari ücretle geçinmeye çalıştığına dikkat çeken Türk-İş, yine milyonlarca kişinin bu geliri bile elde edemediğinin altını çizdi.
Fiyatlar piyasadan belirlendi
Türk-İş'ten yapılan açıklamada, Konfederasyonun hesaplamasına temel olan gıda maddelerinin fiyatlarının doğrudan piyasadan, market ve semt pazarları dolaşılarak belirlendiğine dikkat çekilerek, "TÜİK tarafından yapılan çalışmanın sonuçları ise izleyen ayın ilk haftası açıklanmakta ve açıklanan bu veriler benzeri çalışmayı yapan kuruluşların temel girdisi olmaktadır. Konfederasyonumuz çalışması bu niteliğiyle bağımsız ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan "öncü gösterge" olarak kabul edilmektedir" denildi.
Dört kişilik bir ailenin gıda harcaması yüzde 0.92 arttı
Türk-İş'in verileri temel alındığında Ekim 2009 itibariyle "mutfak enflasyonundaki" değişim şöyle oldu:
"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.92 oranında artış gösterdi. Gıda enflasyonunda yılın ilk on ayı itibariyle artış oranı yüzde 2.30 oranında gerçekleşti. Dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarını kısmaları nedeniyle gıda harcaması tutarındaki artış son oniki ay itibariyle sadece yüzde 1.99 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise gerilemesini sürdürerek yüzde 4.02 oranında gerçekleşti."
"Dar ve sabit gelirlinin harcamalarındaki kısıtlamalar sürüyor"
Türk-İş açıklamasında, enflasyonun öngörülen hedefin altında bir seyir izlediğini vurgulayarak, küresel krizin yansımalarının özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarındaki kısıtlamalarla devam ettiğini bildirdi. TÜİK ve Türk-İş gıda endeksi ile Türk-İş'in gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Ekim 2009 itibariyle gözlenen değişim ana hatlarıyla şöyle oldu:
"Süt, yoğurt, peynir grubunda önemli bir fiyat değişikliği gözlenmedi. Bazı marketlerde süt fiyatlarında indirim söz konusu oldu. Bazı markalarda sütün litre fiyatı 1,59 TL olarak tespit edildi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et fiyatlarında devam eden artış (bu ay yüzde 4.75) dikkati çekti. Aynı şekilde sakatat fiyatlarında da artış söz konusu oldu. Tavuk fiyatı aynı kalırken yumurta fiyatı ucuzladı. Balık fiyatları mutfak harcamasını biraz rahatlattı. Bu ay bazı bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye ve barbunya) fiyat indirimi, bazılarında ise (kırmızı mercimek) fiyat artırımı oldu.
Bu ay ortalama meyve-sebze fiyatı yüzde 3.31 oranında arttı. Ekmek, pirinç, un, makarna gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ürünlerin fiyatları genelde aynı kalırken, pirinç fiyatında fiyat düşüşü görüldü. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden, tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine değişmedi. Ancak zeytin fiyatı arttı. Şeker, bal, pekmez, tuz, çay, ıhlamur, salça ile baharat fiyatı aynı kalırken, yağlı tohumlardan fındık ve fıstığın fiyatı arttı."