Açıktaki binlerce polise servet ödeniyor

İYİ Parti’den milletvekili aday adayı olan eski polis şefi Mustafa Böğürcü çok ciddi bir iddiayla yeniden gündeme geldi. Böğürcü, son bir yılda açığa alınan özellikle rütbeli polislerin önemli bir güvenlik zafiyeti oluşturduğunu ve devlete hem maddi hem de manevi anlamda büyük bir zarar verdiğini savundu.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Emniyet Müdürülüğü’nde uzun yıllar rütbeli olarak görev yapan Mustafa Böğürcü, FETÖ yapılanmasının baskıları sonucu 2005 yılında polislik mesleğinden istifa etmişti… Uzun yıllar büyük holdinglerde güvenlik uzmanı olarak görev yapan Böğürcü, “Paralel Polisler” kitabıyla emniyet içerisindeki Fetullahçı yapılanmayı, polis akademisinden, aktif görev sürecine kadar kendi tanıklıklarıyla anlatmıştı. İYİ Parti’den milletvekili aday adayı olan Böğürcü çok ciddi bir iddiayla yeniden gündeme geldi. Böğürcü, son bir yılda açığa alınan özellikle rütbeli polislerin önemli bir güvenlik zafiyeti oluşturduğunu ve devlete he maddi hem de manevi anlamda büyük bir zarar verdiğini savundu.

İşte Mustafa Böğürcü’nün çok konuşulacak o iddiası;

 “Nisan 2017 tarihinden sonra 9100 değişik rütbelerde emniyet personeli bakanlık oluruyla açığa alındı, ayrıca çeşitli illerde de valilik oluruyla yine 1500 civarında personel açığa alındı. Yani 1 yıllık süre içerisinde toplam 10 bin 600 nitelikli polis açığa alınmış durumda… Bu personelin haklarında yargı henüz karar vermedi. Ancak açıkta olan personelin maaş dışında emniyete çok ağır bir faturası var. Yani “AKP hükümeti kapalı dükkana kira ödüyor” desek yalan olmaz.”

 ‘Sadece maaş yükü 400 milyon lira’

“Bu personelin kıdem durumuna göre aylık 3000 lira ile 3500 tl arası maaşları 3/ 2 ‘si devlet tarafından 15 aydır ödeniyor ve tüm açıkta ki personel aynı zamanda lojmanlarda oturmaya devam ediyor. Yaklaşık 21 aydır açıkta olup evde oturan ve maaş alan personel de mevcut. Bu personele aylık maaş 32.000 milyon Türk Lirası maaş ödemesi yapılıyor. Şu ana kadar kadar ödenen miktar ise 400.000 milyon Türk Lirası. Üstelik bu giderlere lojman maliyeti ve sağlık harcamaları dahil değil.”

 ‘Bakan Soylu yetişmiş personel sıkıntısını doğruladı’

“Üstelik bu işin sadece maddi boyutu… İşin bir de Emniyet boyutu var. Bu personel açıkta olduğu için görev yapamıyor. Uyglma nedeniyle emniyette yaşanan yetişmiş personel sıkıntısını ise AKP’li içişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz Nisan ayında, TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’ndaki uyuşturucu konusunda yaptığı sunumda itiraf etti. Soylu; “Şu anda emniyet müdürümüzle komiser arasındaki yönetici bulmakta inanın zorluk çektiğimiz bir süreci yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. ”

 Bu da Mustafa Böğürcü’nün iddiasını doğrulayan Süleyman Soylu’nun o sunumu;

 “Emniyet müdürümüzle komiser arasındaki yönetici bulmakta zorlanıyoruz”

“Türkiye’nin konumu gereği uyuşturucu transferinde önemli bir kavşakta bulunduğunu kaydeden Süleyman Soylu şunları söyledi: “Yani hem geçiş ülkesi hem de konak ülke durumundayız. Ayrıca ülkemizdeki yüzde 16.5’lik genç ve dinamik nüfus hedef ülke olarak cazibemizi artırmaktadır. Doğu Akdeniz’de aldığımız tedbirler kapsamında uyuşturucu kaçakçılığına müdahale edebilmek için hali hazırda 1100, personel, 21 gemi, bot, 3 helikopter uçak, 2 mobil radar kullanılmaktadır. BM ve Avrupa uyuşturucu raporlarında ülkemizin küresel eroin yakalamalarının yüzde 16’sını Avrupa geneli eroin yakalamalarının ise yüzde 2 katını tek başına gerçekleştirdiğine yer verilmiştir. 2015 yılında yakalanan yaklaşık 5,7 milyon ecstasy ile ülkemiz dünyada birinci olmuştur. Uyuşturucu ile mücadelede tabii ki yetişmiş ve nitelikli personel bu mücadelenin en can alıcı noktalarından birisidir. Hepiniz biliyorsunuz bir FETÖ süreci yaşadık. Özellikle FETÖ sürecinde FETÖ’ye bulaşmamış polislerimizin yetkin olanlarını bu alana kaydırmak durumunda kaldık. Gerek terörle gerek kaçakçılık ve organize suçlarla mücadeleye gerekse de şunu söylemek yanlış olmaz: Şu anda emniyet müdürümüzle komiser arasındaki yönetici bulmakta inanın zorluk çektiğimiz bir süreci yaşıyoruz. Bu kapsamda Eylül 2016’dan bugüne emniyet narkotik şube birimlerinde görev yapan personel sayısı 2 bin 519’dan 4 bin 231’e çıkarılmıştır. Jandarmada bu rakam 192’den 429’a artırılmıştır. Yeni alınan personelimizi yoğun bir eğitim programına tabi tuttuk.”