"AB'yi samimiyet imtihanı ile bırakacağız"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vize sorununun çözümüne yönelik 1 Haziran'dan itibaren biometrik pasaportlara geçilmesi, geri kabul anlaşmasının sağlanması ve sivil bir sınır güvenlik teşkilatının kurulmasının ardından Türkiye'nin AB'yi bir samimiyet imtihanı ile bırakacağını düşündüğünü söyledi.
cumhuriyet.com.trAvrupa Forumu Derneği ve İstanbul Ticaret Odası(İTO) tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Türkiye ve AB Ülkeleri Arasındaki Kişilerin Serbest Dolaşımı ve Vize Sorunları" konulu konferansta konuştu. Bağış, burada yaptığı konuşmada, vize uygulamasına ülkelerin, 1980 askeri darbesinden 15 gün sonra teker teker başladığını hatırlatarak, "Türkiye hala askeri darbelerin acı reçetesinin olumsuzluklarını yaşıyor" dedi. 1980 yılından beri uygulanan vizelerin, son üç yıldır daha çok sorgulandığını dile getiren Bağış, "Çünkü Türkiye'nin özgüveni yerine gelmiştir" ifadesini kullandı.
Bağış, Türkiye'ye AB'nin vize uygulamasını, İbn-i Sina'nın, "Hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir" sözleri ile eleştirdi. Bağış, "Gerek Türkiye içerisindeki, gerek AB üyesi ülkelerdeki bir takım direnç odakları bazı şeyleri görmek istemeyebilirler. Biz kararlılıkla onlara bunu göstermeye devam edeceğiz. Türkiye'nin, AB üyeliği önündeki en büyük engel önyargılardır. Önyargılar sonucu bugün bir vize sorunu ile karşı karşıyayız" dedi.
3 teknik sorunu çözerek, AB'yi samimiyet imtihanı ile bırakacak
Türkiye'ye uygulanan vizeler hukuka sığmadığını belirten Bağış, "Hukuk bir yana, hakkaniyete de hiç uymuyor. AB ile 5 yıldır müzakereleri yürütüyoruz. AB'nin gelecekteki üyesi ile vize ilişkisi içinde olması kabul edilemez" dedi. Türkiye'nin vize uygulamalarının giderilmesine ilişkin olarak 3 teknik konuda çalışma başlattığını söyleyen Bağış, şunları söyledi:
"Türkiye, 1 Haziran'dan itibaren verilerin taklit edilemeyecek biometrik pasaporta kavuşacak. İkinci atmamız gereken adım artık sivil bir sınır güvenlik teşkilatın kavuşmasıdır. Başbakanımızın talimatı ile İçişleri Bakanlığımız, sivil bir sınır güvenlik teşkilatının kurulmasına yönelik kanunu çalışmalarını başlattı. Üçüncü adım ise Geri Kabul Anlaşması. Geri Kabul Anlaşması, özellikle Türkiye üzerinden AB üyesi ülkelere yasa dışı yollarla gitmeye çalışan üçüncü ülkelerin vatandaşlarının ülkelerine nasıl gönderileceğine yönelik teknik ve detayları barındıracak bir anlaşma. Dışişleri Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konuda da çabalarını sürdürüyorlar. Kısa bir sürede bu konuda da önemli bir noktaya geleceğimize inanıyorum. Bu üç teknik aşamadaki problemi ortadan kaldırdıktan sonra AB'yi de bir samimiyet imtihanı ile bırakacağımıza inanıyorum. O zaman AB'nin ne kadar etik, ne kadar içten olduğunu hep beraber göreceğiz."