Abhazya, İrlanda ve Belarus tarafından da tanınmak istiyor
Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden, Rusya'nın bir süre önce tanıdığı Abhazya, İrlanda ve Belarus tarafından da tanınmasını istedi. Rusya, Güney Osetya sorunu yüzünden ağustosta Gürcistan ile yaşadığı kısa süreli savaşın ardından Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı.
cumhuriyet.com.trAbhazya Parlamentosu, İrlanda Parlamentosuna gönderdiği mektupta, Abhazya ve İrlanda'nın tarihinde benzerlikler bulunduğunu, halkların ortak kaderi paylaştığını belirtti. Belarus Parlamentosuna gönderilen mektupta ise Abhazya'da yaşayan tüm etnik azınlıkların kendilerini Abhaz vatandaşı olarak gördüğü ve bölgenin bağımsız, gelişen bir ekonomiye sahip olduğu görüşüne yer verildi.
Rusya, Güney Osetya sorunu yüzünden ağustosta Gürcistan ile yaşadığı kısa süreli savaşın ardından Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı.
Bu arada, Rus güçlerinin Gürcülerin yoğun olarak yaşadığı Abhazya'nın Gali bölgesinde denetimi büyük ölçüde eline aldığı bildirildi.
Gali'deki Abhaz yerel yetkilisi Tornike Kilanava, Rus güçlerinin bölgeyi bir askeri üs haline getirmek için yoğun çalışma başlattığını, Abhaz polisi ve diğer yerel güvenlik birimlerinden kenti boşaltmasını istediğini kaydetti.
Siyasi gözlemciler de Gürcü topraklarındaki tampon bölgeyi boşaltan Rusya'nın buradaki askeri birliklerinin büyük bölümünü Gali kentine çektiğini ve bölgede büyük bir üs kurma çalışmalarına başladığını belirtiyor.
Araştırma komisyonu
Öte yandan, Gürcistan parlamentosu bünyesinde ağustos olaylarının araştırılması için kurulan geçici araştırma komisyonu çalışmalarına başladı.
Komisyon başkanlığını yürüten muhalefet milletvekili Paata Davitaya, Fransa'nın Tiflis Büyükelçisi Eric Fournier ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, ağustosta Güney Osetya'da nelerin olup bittiğini, Rusya ile savaşın eşiğine nasıl gelindiğini ve bölgedeki diğer olayların nasıl geliştiğini şeffaf bir şekilde açıklığa kavuşturmak istediklerini kaydetti.
Davitaya, ''Rusya ile savaş niçin başladı?'' ve ''Gürcistan'ın bu savaştan kaçınma imkanı var mıydı?'' gibi sorulara yanıt arayacaklarını ifade etti.
Güney Osetya'daki olayların çok önceden planlandığını savunan Davitaya, bölgedeki savaşın 1992-93 yıllarında başladığını ifade etti.
Büyükelçi Fournier de açıklamasında, Avrupalı birçok parlamenterde Gürcistan'ın attığı adımların ağustos olaylarının başlamasına neden olduğu yönünde kanaat oluştuğunu, komisyon üyelerinin araştırmaları sonuçlanmadan Rusya'yı suçlayıcı açıklamalardan kaçınmaları gerektiğini kaydetti.