ABD'den 'YPG ile iş birliği' sorusuna yanıt: IŞİD ile mücadelede kesinti olmayacak

Ankara'da yapılan Türkiye-ABD Suriye Çalışma Grubu'nun ortak açıklamasında, "Münbiç Yol Haritasında yılsonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt etmişlerdir" denildi. Öte yandan, Milli Savunma Bakanı Akar ile görüşen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye'nin, ABD-YPG işbirliği konusundaki rahatsızlığına ilişkin, 'IŞİD ile mücadelede kesinti olmayacağını kendilerine (Akar'a) ilettik' ifadelerini kullandı.

DHA

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu 3’üncü toplantısı sona erdi. Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin dışişleri ve milli savunma bakanlıklarından üst düzey yetkililerin katıldığı toplantıda, Münbiç Yol Haritası'nın hızlandırılmasının taahhüt edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Ankara'da gerçekleştirilen toplantıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından yüksek düzeyli yetkililerin, Suriye'de istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesine ilişkin görüşmelere devam etmek üzere toplandıkları vurgulanarak, şöyle denildi: "Taraflar, Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını teyit etti ve Suriye ihtilafına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu bir siyasi çözüm bulunması sürecinde sürdürülebilir ve geri döndürülemez ilerleme sağlanmasının öneminin altını çizdi. Muhtaç durumdaki Suriyelilere insani yardım sağlanmasına yönelik ortak taahhütlerini yinelemişler ve her iki ülkenin bu bağlamda gösterdiği önemli çabaları teslim etti. Her iki taraf, Suriye içinden ve ötesinden kaynaklanan terörizmin her tür ve tezahürüyle mücadele etme kararlılıklarını teyit etti"

<haber-dikey:1154561,1150682,1150187,1156621>

Münbiç yol haritası

Açıklamada, Münbiç konusuyla ilgili ise şu ifadelere yer verildi:

"Taraflar, 'Münbiç Yol Haritası' konusunda yılsonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt etti. Münbiç Yol Haritası'nda belirtilen diğer alanlara ilişkin müşterek planlama konusunda çalışmayı sürdürmek hususunda mutabık kaldı. Türkiye ve ABD, müttefik olarak birbirlerine karşı yükümlülüklerine uygun şekilde, her iki ülkenin güvenlik kaygılarını etkin biçimde ele alma taahhüdünü paylaşmakta ve Suriye’de devam eden krize ilişkin olarak karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konularda ilerleme sağlamayı sürdürmeyi arzu etmektedir. Bu amaçla taraflar, 'Suriye' konulu Çalışma Grubu toplantılarının daha sık aralıklarla düzenlenmesi konusunda mutabık kaldı."

Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu’nun bir sonraki toplantısının en geç Şubat 2019’a kadar Washington'da toplanmasının kararlaştırıldığı da bildirildi.

Jeffery'den Astana açıklaması

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Astana sürecine ilişkin açıklamasında sürecin ilerleyememesinden Esad rejimini sorumlu tuttu.  Jeffery, "Burayı gözlemleyerek ateş azalabilir.Taaruza yönelik konuşlanma yok." dedi.

"Soçi sürecinin İstanbul'da 31 Aralık ile ilgili verilen taahhütü yerine getireceğini umuyoruz." diyen Jeffrey, bu olmazsa, BM'nin başarısızlığın nedenini açıklaması gerektiğini belirtti.

ABD'nin gözlem noktaları

ABD temsilcisi Jeffrey, Fırat'ın doğusundaki kurulacak gözlem noktalarına ilişkin bir soru üzerine, Savunma Bakanı James Mattis'in bu konuyu yeterince açıkladığını belirtti.

Gözlem noktalarının hedefinin, Türkiye'nin de güvenliği dahil olmak üzere, o bölgedeki güvenliği garantilemek olduğunu dile getiren Jeffrey şöyle konuştu:

"(Gözlem noktalarının) Amacı, taciz ateşi açılmasından vazgeçirmek. Onlar 'muharebe konuşlanması' değiller. 'Gözlem' noktaları. Kimseyi kimseye ateş açmaktan alıkoymayı amaçlıyor değiller. Bir alanda gözlem yapabiliyorsak, o alanda yüksek ihtimalle daha az ateş açılacağı fikriyle, orada ne olup bittiğini anlamayı amaçlıyorlar."

YPG ile iş birliği

YPG ile işbirliğine ilişkin bir soru üzerine, Jeffrey, "Her zaman söylüyoruz. SDG ile IŞİD'e karşı çalışmamız, kuzeydoğunun insanlarıyla geçici ve taktiksel nitelikte.“ ifadelerini kullandı.

IŞİD ile çatışmaların özellikle Deyrizor'un Hecin bölgesinde çok şiddetli şekilde sürdüğünü söyleyen Jeffrey, IŞİD 'in Suriye'nin doğusunda yeniden yükselmesinden büyük endişe duyduklarını belirtti.

Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, görüşmelerinde ABD'nin gözlem noktalarından vazgeçmesi ve YPG ile iş birliğini sonlandırması konusundaki hassasiyetleri kendisine ilettiğinin anımsatılması üzerine, "IŞİD ile mücadelede kesinti olmayacağını kendilerine ilettik. Bakan, kuzeydoğudan Türkiye'ye yönelen tehdit konusunda çok açıktı. Bunu Washington'a ileteceğiz." değerlendirmesini yaptı.