ABD ve Fransa arasında Türkiye çatlağı
ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy hemen her konuda anlaşmalarına rağmen, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda anlaşmaya varamadı.
cumhuriyet.com.trFransa'nın Cae kentinde bir araya gelen iki liderden Obama, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu, ekonomisinin geliştiğini, Ankara'nın Avrupa ile yakın ilişki istediğini, kendisinin de bunu desteklediğini kaydetti.
Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu konusunda Obama'dan farklı düşüncelere sahip olduğunu ifade etti ve ''Hedef konusunda, yani Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü rolü oynayabileceği konusunda hemfikiriz. Ama burada bir görüş ayrılığı var, bu da koşullar konusunda. ABD'nin geleneksel tavrı AB'ye entegrasyon, benimkiyse AB'ye entegrasyon değil'' dedi.
Obama ise, ABD'nin bir AB üyesi olmadığını ve dolayısıyla, ''AB'ye girişte uygulanan koşulları dayatamayacağını'' söyledi, ancak Ankara'nın NATO bünyesinde çok çok önemli bir müttefik olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin çok önemli olduğunu'' vurguladı.
Barack Obama, ''ABD'nin arzusu, Türkiye'nin Fransa, ABD ve Avrupa'nın diğer ülkeleriyle dostluk ilişkilerini güvencede hissetmesine olanak sağlayacak süreci, müzakereleri teşvik etmektir'' dedi.
Sarkozy'nin Türkiye'nin NATO bünyesindeki çalışmalarını yürekten desteklediğini söylediğini belirten Obama, Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye ile daha ileri düzeyde bir ekonomik entegrasyonla ilgilendiğini ifade ettiğini de kaydetti.
Obama, ''Dünyadaki bütün Müslümanlara, barışçı, refah, ekonomik planda entegre olmuş ve sadece bazılarını değil herkesi içine alarak gelişen bir dünya toplumuna katılmalarını yürekten istediğimize dair bir mesaj vermek lazım'' dedi.
Sarkozy ise, Avrupa, Rusya ve Türkiye'ye ortak bir güvenlik ve ekonomi alanı yaratma önerisinde bulunduğunu hatırlatarak, ''ABD ile koşullarla ilgili bir görüş ayrılığımız var. Türkiye'yi Doğu ile Batı arasında bir köprü unsuru yapmak hedefinde bir görüş ayrılığımız yok'' diye ısrar etti.
Sarkozy, ''Obama'ya benim için Avrupa'nın sınırlarının çok önemli olduğunu, çünkü Avrupa'nın dünyanın istikrar unsuru olduğunu ve bunun da yıkılmasını istemediğimi söyledim'' ifadesini kullandı.