ABD Senatosu İran tasarısında uzlaştı
Senato Dış İlişkiler Komitesi, Kongre'ye İran'la herhangi bir nükleer anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı kabul etti
AA
Dış İlişkiler Komitesi, Kongre'ye İran'la nükleer müzakerelerde varılacak olası bir nihai anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.
Komitenin Cumhuriyetçi Başkanı Bob Corker'ın öncülük ettiği tasarı, 19 oyla onaylandı.
ABD Başkanı Barack Obama, nükleer müzakereler devam ederken Kongre'nin İran'la ilgili tasarı geçirmesine şiddetle karşı çıkıyor ve veto tehdidinde bulunuyordu ancak Beyaz Saray bugün, tasarının iki partinin uzlaşısı sonucunda hazırlanan yeni versiyonunu destekleyebileceğinin işaretini vermişti.
Tasarının yeni hali, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyen ve bunun karşılığında İran'a yönelik yaptırımların yumuşatılmasını öngören bir nihai anlaşmayı gözden geçirmesi için Kongre'ye tanınan süreyi 60 günden 30 güne indiriyor. Bu sürede Obama, başkanlık kararnamesiyle getirdiği yaptırımları kaldırabilecek ancak Kongre tarafından çıkarılan yaptırımları iptal edemeyecek. Anlaşma Kongre'ye 9 Temmuz'dan sonra sunulduğu takdirde gözden geçirme süresi tekrar 60 güne çıkacak.
Başkan Obama'yı Kongre'ye her 90 günde bir, İran'ın herhangi bir nihai anlaşmanın şartlarını yerine getirdiğini teyit etmekle yükümlü tutan uzlaşı tasarısında ayrıca, Obama yönetiminin bir önceki taslakta en fazla itiraz ettiği maddelerden, Başkan'ın her 90 günde bir Kongre'ye, İran'ın ABD'ye yönelik terör eyleminde bulunmadığı ya da terör eylemini desteklemediğini tasdik etmesi şartını içeren düzenleme çıkarıldı.
Şimdi Senato Genel Kurulu'na gelmesi öngörülen tasarının, Kongre'nin her iki kanadından da geçmesi bekleniyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bugünkü basın brifinginde yaptığı açıklamada, "(Uzlaşı tasarısı hakkında) Hoşumuza gitmeyen şeyler bulunmasına karşın Başkan'ın imzalama niyeti gösterebileceği yeterli miktarda önemli değişiklikler yapıldı" diyerek, Obama'nın tasarıyı imzalamayı düşündüğünün sinyalini vermişti.
Tasarının ilk halini veto etmekle tehdit eden Obama'nın, bugün iki partinin tasarı metni üzerinde uzlaşı sağladığının açıklanmasından sonra geri adım atmak durumunda kaldığı yorumları yapılıyor.