ABD füze kalkanı tartışılıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin füze kalkanı konusunda Moskova'nın endişelerini göz önünde bulundurmasını umduklarını söyledi. Füze kalkanı projesi için Orta Avrupa'dan vazgeçtiğini açıklayan ABD, projenin "kuzey ve güney Avrupa'ya kaydırılacağını" açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı açıklamada, ABD'nin füze tehditlerinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili öneriler hakkında Moskova ile birlikte çalışmasını istedi.
ABD'nin bu konuda alacağı kararın Rusya'nın daha önce açıkladığı endişeleri göz önünde bulundurması gerektiğini kaydeden Lavrov, "ABD'nin bu konuda alacağı kararda, nükleer teknolojilerin yayılmasını önlemeyle ilgili öneriler üzerinde birlikte çalışma teklifimizin de göz önünde bulundurulmasını umuyoruz. Olası risklerin analiziyle ilgili aşamanın yanı sıra bunların daha fazla yayılmasının engellenmesiyle ilgili alınması gereken önlemler ve bunların uygulanmasıyla ilgili adımların hayata geçirilmesi olmak üzeri bu konuyu en başından itibaren birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi.

Lavrov, ABD'nin füze kalkanı hakkında tutumunu resmen teyit etmesini beklediklerini ifade ederek, "Amerika uykudan uyandığında (Rusya ve ABD arasındaki saat farkına vurgu yaparak) Savunma Bakanı Robert Gates'in bir basın toplantısı düzenlemesini bekliyoruz. ABD'nin füze kalkanına ilişkin tutumu hakkında şu ana kadar bir teyit almadık" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni ABD yönetiminin füze kalkanı konusundaki politikasını yeniden gözden geçirdiğini ve bunun da olumlu bir karar olduğunu söyledi.

Nesterenko, Pentagon'dan konuyla ilgili resmi bir açıklamayı henüz görmediklerini belirterek, "Ama eğer yeni yönetim tutumunu gözden geçiriyorsa, bu bizim için olumlu bir sinyal. Çünkü biz Washington'u bu konudaki endişelerimizle ilgili bilgilendirmiştik" diye konuştu.


ABD projeyi kuzey ve güney Avupa'ya yönlendiriyor

ABD, Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi öngördüğü füze kalkanı projesinde yeni düzenlemeye gitti. Konuyla ilgili kararı açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, yeni düzenlemenin "füze saldırısı tehdidine karşı daha güçlü ve daha hızlı bir koruma sağlayacağını" belirtti.
Yeni düzenlemeye ilişkin kararın alınmasında, Amerikalı askeri liderlerin İran'ın kısa ve orta menzilli füzelerine karşı savunmaya odaklanılması yönündeki tavsiyelerinin etkili olduğunu bildiren Obama, Rusya'ya da atıf yaptığı konuşmasında, bu ülkenin ABD'nin önceki füze savunma sistemlerine yönelik endişelerinin temelsiz olduğunu belirtti.
ABD, eski Başkan George Bush döneminde alınan kararlar çerçevesinde Polonya ve Çek Cumhuriyetine füze savunma sistemleri kurmayı planlıyordu.

Yeni düzenlemenin ayrıntıları ise, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright tarafından açıklandı.

Gates, ilk aşamada, Akdeniz ve Kuzey denizine kalkan teçhizatıyla donatılmış gemilerin yerleştirileceğini, ikinci aşamada ise kara tesislerinin kurulacağını anlattı. Gates, ikinci aşamanın hayata geçirilmesi sürecinde Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile temasların sürdüğünü belirterek, bu iki ülkenin yeni düzenlemeden dışlanmayacağı mesajını verdi.

SM-3 füzeleri taşıyacak gemilerin konuşlandırılmasının Amerikan savunma kapasitelerine, ihtiyaç duyulduğu anda hareket esnekliği kazandıracağını kaydeden Gates, karadan atılan geliştirilmiş SM-3 füzelerinin yerleştirilmesini öngören ikinci aşamanın da 2015 civarında başlatılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Gates, "İran ve diğerlerinden gelebilecek ani tehditlere karşı yakın dönemde füze savunma sistemi sağlayacak şekilde, kuzey ve güney Avrupa'ya yeni algılayıcı (sensor) ve önleyiciler (enterseptörler) konuşlandırma imkanına erişmiş bulunuyoruz. Karadan atılan SM-3'lerin yerleştirilmesi konusunda Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile görüşmeler başladı" dedi.

ABD Savunma Bakanı, bu iki ülkenin de yeni düzenlemede rol alma imkanına sahip olduğunu, yeni düzenlemenin Avrupa'yı çok daha güvenli bir yer haline getireceğini sözlerine ekledi.

Cartwright da, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un "çıkar bölgelerini" korumak için Akdeniz ve Kuzey Denizinin içi ve çevresinde 3 gemiyi bekletmeyi planladığını, ihtiyaç duyulduğu anda bölgeye ek gemilerin de gönderilebileceğini ifade etti.


Polonya'dan açıklama

Polonya Başbakanı Donald Tusk, ülkesinin ABD'nin füze kalkanı planında değişiklikten zarar görmeyeceğini söyledi.

Tusk, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde, Obama'nın kendisine, hükümetinin önceki yönetim sırasında tasarlanan füze kalkanı planında değişikliğe gideceğini söylediğini kaydetti.

Donald Tusk, Obama'nın bu değişikliğin Polonya'nın güvenliğine zarar vermeyeceği teminatı verdiğini belirterek, yakın gelecekte ülkesiyle ABD arasında güvenlik işbirliğini geliştirme şansının olduğunu ifade etti, ancak konuyla ilgili başka ayrıntı vermedi.