'ABD elçisi sıradan bir elçi değil'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin süren davalarla ilgili açıklamalarına ilişkin, ''Düşündürücü olan,Büyükelçisi'nin ne söylediğinden çok Türkiye'nin, Amerikan Büyükelçisi'nin bunları söyleyecek noktaya getirilmiş olmasıdır'' dedi.
cumhuriyet.com.trCHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Sosyalist Enternasyonal'in Portekiz'de düzenlenen toplantısında, Suriye İçin Çalışma Grubu'nda partisini temsil etmesinin kararlaştırıldığını anımsattı.
Loğoğlu, Suriye konusunda hazırlanan bir taslak bildiride ''Sosyalist Enternasyonal, Birleşmiş Milletler ve Suriye muhalefetinin tutumları ile tutarlı olarak, Beşar Esad'ın bir geçiş hükümetinde rol almasına karşıdır'' ifadesini doğru bulmadıklarını, bu konuda değişiklik yapılması için girişimde bulunduklarını ifade etti. Faruk Loğoğlu, CHP'nin burada kimseyi koruma şeklinde görüşü bulunmadığını, tek arzularının, Suriye'deki şiddeti sona erdirecek çıkış yolunun önünü açmak olduğunu kaydetti.
TBMM Dışişleri Komisyonu'nda, İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluş anlaşmasının onaylanmasına ilişkin tasarı görüşüldüğünü belirten Loğoğlu, bunun yasalara ve bankacılık kurallarına aykırı olduğunu, bu yönde muhalefet şerhi koyacaklarını söylediklerini belirtti.
Loğoğlu, tasarıyla, İslam Kalkınma Bankası'nın, ''devlet içinde devlet'' konumuna getirileceğini söyledi.
Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13-14 Şubat tarihlerinde İngiltere İşçi Partisi'nin davetlisi olarak Londra'ya gideceğini ve burada düzenlenecek olan toplantıda bir konuşma yapacağını ifade etti. Loğoğlu, bunun, CHP'nin Çin'e gidebileceği gibi batıya, İngiltere'ye de gidebileceğini göstermesi açısından önemli olduğuna dikkati çekti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Loğoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin, süren bazı davalarla ilgili açıklamalarına ilişkin şunları söyledi:
''ABD Büyükelçisi sıradan bir büyükelçi değil. Burada düşündürücü olan Amerikan Büyükelçisi'nin ne söylediğinden çok Türkiye'nin, Amerikan Büyükelçisi'nin bunları söyleyecek noktaya getirilmiş olmasıdır. İşaret etiği noktalar bize yabancı olan noktalar değil. ABD'nin Büyükelçisi bize düşman ülkenin büyükelçisi değil. Burada önemli olan eleştiri konusu olan noktaları düzeltici adımların atılmasıdır.''
Terörle mücadelede yeni sürece ilişkin bir soruyu yanıtlayan Loğoğlu, iktidarın bu süreci götürme biçiminin çok fazla umut verici olmadığını ifade etti. Loğoğlu, ''Çünkü ne görüşüldüğünü bilmiyoruz. Nelerin karşılıklı olarak taahhüt edildiğini bilmiyoruz. Türkiye'nin geleceği, terörün sona erdirilmesi için Öcalan ile yapılacak görüşmelere bağlı kılınıyorsa, bu yanlış. Onunla yapılacak görüşmelerin kapsamı ne olursa olsun, bulunacak çözümün sadece bir unsuru olabilir. Terörün sona erdirilmesi Öcalan tarafından belirlenecek husus değil. Onu belirleyecek yer TBMM'dir'' diye konuştu.