ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan Suudi veliaht prense destek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İstanbul'da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin emrini verip vermediği tartışma konusu olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a destek çıktı. Öte yandan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Trump'ı eleştirerek, 'Kaşıkçı öldürülürken konsoloslukta olanların örtbas edilmesinin bir parçası olan bir başkanımız var' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin bugün ABD Senatosu'nda yapılan oturumda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Savunma Bakanı James Mattis, senatörlere bilgi verdi.
''Kaşıkçı cinayeti tam olarak aydınlatıldığında Trump yönetimi cezai önlemler alacak'' açıklamasını yapan Pompeo, Suudi Arabistan ile ilişkilerin bozulmasının ABD'nin ulusal güvenliğine ters olduğu ve bunun bir hata olacağını belirtti.

Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'daki istikrar açısından önemli bir güç olduğunu söyleyen Pompeo, 'ABD- Suudi ortaklığını bitirmek veya askıya almak, Riyad'ı ülkesi için daha iyi bir duruma getirmeyecek' ifadelerini kullandı.

'SELMAN, ÜLKESİNİ REFORMİST BİR YÖNE TAŞINDI'

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın savunan Pompeo, "Suudi veliaht prens ülkesini reformist bir yöne taşıdı" ifadelerini kullandı.

Pompeo, ABD Kongresinde, Yemen ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik brifingin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

'RAPORDA, TALİMATI PRENSİN VERDİĞİNİ GÖSTEREN BİR İFADE YOK'

Bakan Pompeo, "Kongredeki brifing esnasında CIA'in cinayete ilişkin yazdığı tüm raporları okudum ve raporlarda talimatın Veliaht Prens tarafından verildiğini gösteren direkt bir ifade yok." şeklinde konuştu.

'BRİFİNGDEKİ EN İKNA EDİCİ KATILIM BOŞ BİR SANDALYEYDİ'

Diğer yandan, Mike Pompeo ve ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in brifing verdiği oturuma katılan Demokrat Senatör Richard Durbin, oturum sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, CIA Başkanı Gina Haspel'in brifinge katılmamasını eleştirdi.

Durbin, özellikle Kaşıkçı cinayeti konusunda en fazla bilgiye sahip olan Haspel'in Kongrenin çağrısına rağmen oturuma katılmamasını, "Bu brifingdeki en ikna edici katılım boş bir sandalyeydi." sözleriyle eleştirdi.

Richard Durbin, Gina Haspel'in brifinge katılmamasını "Beyaz Saray'ın bir talimatı" olduğu yönünde bilgilendirildiklerini belirterek, "Böyle hassas bir konuda ülkenin istihbarat kurumunun başkanıyla görüşmemiz engellendi." ifadesini kullandı.

Beyaz Saray kabul etmese de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın haberi olmadan Cemal Kaşıkçı cinayetinin işlenemeyeceğini herkesin bildiğini kaydeden Durbin, kendilerinden Veliaht Prensi görmezden gelmeleri istendiğini ama bunu kabul etmeyeceğini vurguladı.

Kıdemli Demokrat Senatör Bob Menendez ise Haspel'in brifinge katılmamasını, "Beyaz Saray'ın konuyu kapatmaya çalıştığının bir göstergesi" olarak değerlendirdi.

Menendez, Trump'ın Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Arabistan'a karşı sessiz kalmasını da eleştirerek, "Bu, eğer ABD ile pazarlık yapabilecek bir şeyiniz varsa ceza almadan istediğinizi yapabilirsiniz mesajıdır." diye konuştu.

CLİNTON: TRUMP KAŞIKÇI ÖRTBASININ BİR PARÇASI

Öte yandan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton ile Kanada'nın Toronto kentinde yaptıkları konuşmada, ABD Başkanı Trump'a yüklendi.

Hillary Clinton, Trump'ın Cemal Kaşıkçı cinayetindeki tavrına değinerek, "Kaşıkçı öldürülürken konsoloslukta olanların örtbas edilmesinin bir parçası olan bir başkanımız var." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Trump'ın Kaşıkçı konusunda Suudi Arabistan ile karşı karşıya gelmekten çekindiğini belirten Clinton, "Bu durum, ABD'nin iş sözleşmeleriyle ilgili değil, kendi kişisel bağlantıları ile ilgili. Hem Başkan hem de damadı Jared Kushner'ın aileleri ve şirketlerinin Suudi Arabistan Krallığı ile ne kadar ticari çıkarı olduğunu bilmiyoruz." diye konuştu.

<haber-yatay:1152552,1151385,1149822,1148730>