Abbas, Türk heyetini kabul etti
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyetini kabul etti. Abbas, İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmeleri konusunda, ''İyimser olmayı tercih ediyoruz. Kötümser olma şansımız yok'' dedi.
cumhuriyet.com.trDışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığında İsrail ve Filistin ile temaslarda bulunmak üzere gelen Türk heyeti, temaslarına bugün Ramallah'tan başladı. Filistin Planlama Bakanı Dr. Samir Abdullah ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Malki ile görüşen Türk heyeti, akşam saatlerinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kabul edildi.
Abbas, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak kabulunden duyduğu memnuniyeti dile getirerek kutladı. Türkiye'nin öneminin giderek arttığını dile getiren Abbas, Türkiye'nin arabuluculuğunda, Suriye ile İsrail arasında dolaylı barış görüşmelerinin sürmesine destek verdiklerini belirtirken, bu görüşmelerin olumlu seyretmesinin Filistin için de yararı olacağının altını çizdi.
Abbas, İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri konusuna da değinirken, İsrail siyasetindeki gelişmeler nedeniyle bu yıl içinde bir barış anlaşmasına varılmasının zor olduğunu yinelerken, ''İyimser olmayı tercih ediyoruz. Kötümser olma şansımız yok'' diye konuştu.
Filistin lideri, iki taraf arasında barış anlaşmasının yapılacağı konusunda ''umutlu'' olduğunu dile getirirken, ''Bir ilerleme olmasa bile (barış görüşmelerine) devam edeceğiz'' dedi.
Abbas, 27 Ekim'de de görevinden istifa eden İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir görüşme daha yapacağını, bu görüşmenin, Abbas ile Olmert arasında, Olmert'in başbakanlık görevindeki belki son ikili görüşme olabileceği belirtiliyor.
Geçen yıl kasım ayında Annapolis'te yapılan ABD destekli İsrail-Filistin zirvesinin ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kudüs'te düzenli aralıklarla biraraya gelmişlerdi.
''Livni'yi tanıyoruz"
Abbas, Kadima başkanlığına seçilmesinin ardından, İsrail'de yeni hükümeti kurma görevini alan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni'ye de destek verdi. Abbas, ''Livni'yi tanıyoruz. Barış görüşmeleri sırasında hep biraradaydık'' derken, Livni'nin hükümeti kurmasını beklediklerini ve barış görüşmelerinin süreceğinden de umutlu olduklarını dile getirdi.
Abbas, Türk heyetini kabulü sırasında, Filistin'deki iç sorunlara da değindi. Hamas'ın, Gazze Şeridi'nde geçen yıl haziran ayında silahlı darbeyle bölgede yönetimi ele geçirmesinin ardından El Fetih ile bozulan ilişkileri gidermek ve Filistin'de ulusal birliği sağlamak amacıyla, Mısır'ın arabuluculuğunda diyalog girişimleri, Mısır'ın, en son tarafları 9 Kasım'ta Kahire'ye davetiyle yeni bir aşamaya girmişti.
Hamas ile görüşmek için örgütün Gazze Şeridi'nde geçen yıl haziran ayından önce duruma dönmesi koşulunda ısrarlı olan Abbas, bu yıl haziran ayında sürpriz bir biçimde Hamas'a diyalog çağrısında bulunmuştu.
Mısır'ın kapsamlı diyalog önerisi ve yeni bir Filistin birlik hükümetinin kurulmasına ilişkin çağrısı, oluşturulacak yeni hükümetin, özellikle Gazze Şeridi'nde ablukanın kaldırılması, Filistin'de başkanlık ve genel seçimlerin eşzamanlı yapılması misyonu çerçevesinde tarafların uyması gereken koşulları içeriyor.
Abbas, bu konuda da, ''Uzlaşı konusunda istekliyiz. Hamas da Filistin'in bir parçası'' dedi.
Projeler belirleniyor
Büyükelçi Sinirlioğlu başkanlığındaki heyette kimi bakanlık mensuplarının yanısıra, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı Güven Sak ile Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya da yer alıyor.
Türk heyeti, Filistin Planlama ve Dışişleri Bakanlıklarında yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin, 2007 yılının son ayında, Filistin'e bağış yapan ülkelerin yardımlarının kararlaştırıldığı Paris konferansında taahhüt ettiği 150 milyon dolarlık hibe yardımının nasıl ve hangi projeler için kullanılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye, bu konuda Filistin tarafının sunduğu 20 dolayında projeyi değerlendiriyor. Sağlık, eğitim, içişleri ve dışişleri bakanlıkları ile ilgili alanlarda sunulan projelerden seçilenler, hibe yardımından yararlandırılacaklar.
Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin öncülüğünde, Batı Şeria'daki Tarkumiye'de yapılacak sanayi bölgesi projesinin durumu da ele alındı. Projeye, hem İsrail hem de Filistin tarafından destek verilmesine karşın bugüne dek bir ilerleme sağlanamadı.
Filistin tarafı, İsrail'den bu konuda gerekli izinlerin çıkmasını beklediklerini, bu iznin alınmasıyla birlikte, projenin bir an önce yaşama geçirilmesi için gereken her türlü yardım ve desteğin verileceğini bir kez daha yineledi.
Heyet, yarın Peres tarafından kabul edilecek
Büyükelçi Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyetinin, yarın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Heyet ayrıca İsrail Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarında da temaslarda bulunacak.
Bu temaslar sırasında, ikili ilişkilerin yanısıra, Türkiye'nin El Halil yakınlarındaki Tarkumiye'de yapmayı öngördüğü sanayi bölgesi projesinin hızlandırılması üzerinde de durulacak. Heyet, 23 Ekim Perşembe sabahı Türkiye'ye dönecek.