"AB teşvik etmelidir"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB müzakere sürecinde iş yapacak olanın Türkiye olduğunu, AB'nin Türkiye'yi takip ve teşvik etmesi gerektiğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile 8. Güneydoğu Avrupa Kültürel Koridorları Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle'yi kabul etti.
Cumhurbaşkanı Gül, kabulde, ilk kez görüştüğü Füle'ye yeni görevinde başarı diledi.
Genişlemenin, Avrupa'nın stratejik bir meselesi olarak çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye bakımından da AB üyeliğinin devlet politikası ve stratejik hedef olduğunu, toplumun tüm kesimlerinin bunda mutabık kaldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB'nin problemlerini, Avrupa içindeki tartışmaları yakından takip ettiğini belirterek, dönemsel meselelerin stratejik meselelerle karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.
Müzakere sürecinde iş yapacak olanın Türkiye olduğunu, AB'nin Türkiye'yi takip ve teşvik etmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, aslolanın, Türkiye'nin her alanda AB standartlarına ulaşması olduğunu söyledi.
Kabulde Füle de son dönemde yaşanan terör olaylarıyla ilgili taziye dileklerini sundu.
AB'nin taahhütlerine sadık olduğunu vurgulayan Füle, ''Aynı yolda beraber yürüyoruz, reformlar katılım sürecinin motorudur. Türkiye herhangi bir aday değil, stratejik önemi olan bir adaydır. AB üyeliğinin vatandaşlara somut faydasının gösterilmesi gerekir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, vize konusunda Türk vatandaşlarına da gereken kolaylıkların gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Kıbrıs konusunun da ele alındığını görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, ''Daha önce bir fırsat kaçtı. Bu kez kaçmamalı'' diyerek, Rum kesimine daha yapıcı olması için baskı yapılmasını istedi.
Bosna Hersek'ten davet
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sılajdziç de Türkiye'nin Bosna-Hersek için sarf ettiği çabaların dünyada yankısının büyük olduğunu ve bunun meyvelerini verdiğini belirterek, Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki katkısının da hayati önemde olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, kendisini Bosna-Hersek'e davet eden Sılajdziç'e durum elverişli olunca ziyareti gerçekleştireceğini söyledi.
Gül, ilk kez İstanbul'a gelen Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç'i sık sık kente gelmeye davet etti.
Parvanov taziyelerini sundu
Cumhurbaşkanı Gül'ün Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ile görüşmesinde bölgesel konular ele alındı. Bulgar ve Türk halkları arasındaki ilişkilerin çok eskiden beri sıcak olduğunu, ancak son dönemde artan resmi ziyaretlerden de memnuniyet duyduklarını anlatan Parvanov, ekonomik krizden herkesin etkilendiğini, krizden güçlü çıkmak için işbirliği yapmayı önerdi.
İki ülke arasında kurulan ortak komisyonun çalışmalarından memnun olduklarını anlatan Parvanov, komisyonun çalışmalarını ileri götürmek için siyasi iradenin mevcut olduğunu kaydetti.
Parvanov, son yaşanan terör olayları karşısında taziyelerini sunarak, ''Müttefik iki ülkeyiz, başta terör olmak üzere her türlü tehdide karşı birlikte durmalıyız'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin ilişkilerinin geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke halklarının da bundan gurur duyduğunu söyledi.
Enerji işbirliğinin de ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, enerji işbirliğine önem verdiklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik krizin ülkeleri içe döndürürse derinleşeceğini belirterek, aksine krizi dışa açılarak, işbirliğiyle aşmanın daha kolay olacağını anlattı.
İki ülke arasında dostluk ve dayanışmaya dikkat çekerek önemli olanın siyasi irade olduğunu ifade eden Gül, sonbahar aylarında Sofya'yı ziyaret edeceğini bildirdi.
Görüşmede, iki cumhurbaşkanı, kurulma aşamasında olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ni de ele aldı.