AB, Schengen Anlaşması'nı tartışıyor

AB içişleri bakanları, Birlik içinde sınırları kaldıran Schengen Anlaşması'nın geleceğini tartışmak üzere toplandı.

cumhuriyet.com.tr

Kuzey Afrika'dan göçmen akınını diğer AB üyeleriyle paylaşmak isteyen İtalya'nın Fransa'yla yaşadığı gerginliğin yanı sıra Danimarka'nın suç ve kaçak göçü engellemek için Almanya sınırında daimi kontrollere başlama kararı, İngiltere, İrlanda, Bulgaristan ve Romanya dışındaki 23 AB üyesiyle İsviçre, Norveç ve İzlanda'yı kapsayan Schengen ortak vize bölgesinin sorgulanmasına neden olmuştu.

İtalya ve Fransa, Kuzey Afrika ülkelerdeki huzursuzluklar yüzünden Avrupa'ya yönelen mülteci akınını durdurmak için Schengen Anlaşması'nda kısmi değişiklikle bazı durumlarda sınır kontrollerine müsaade edilmesini talep ediyor.

Almanya ve İsveç sınırlarında daimi kontrolleri yeniden başlatma kararı alan Danimarka ise bunun pasaport kontrolünden ziyade gümrük memurlarının ülkeye giren araçlarda güvenlik taraması yapabilmesine yönelik olduğunu vurguluyor.

AB Dönem Başkanı Macaristan'ın İçişleri Bakanı Sandor Pinter, toplantı arasında basına yaptığı açıklamada, serbest dolaşımın AB'nin kilit başarılarından biri olduğu ve bu politikanın güvence altına alınıp sürdürülmesi gereği konusunda üye ülkelerin görüşbirliği içinde bulunduğunu söyledi.

Pinter, toplantıda Danimarka Entegrasyon Bakanı Soren Pind'in AB'li mevkidaşlarına, suçların yayılmasını engellemek için başlattıkları sınır kontrollerinde Schengen Anlaşması'na tam saygı gösterecekleri güvencesini verdiğini aktardı.

Pinter, AB içinde bir ülkenin sınır kontrollerine başlamasının diğer ülkelerin de aynı yola iteceği için bu konudaki kararın AB'ye bırakılmasından yana olduklarını belirtti.
AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise Schengen Anlaşması'ndan geriye dönüşün mümkün olmadığını vurgulayarak Danimarka'nın sınırlarda kontrolleri yeniden başlatma kararını henüz detaylı inceleyemediklerini söyledi.

Malmström, olağanüstü hallerde sınır kontrollerine "en son çare olarak çok iyi tanımlanmış gayelerle ve geçici süreliğine başvurulabileceğini" kaydetti.
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise Danimarka'da aşırı sağla anlaşan hükümetin 2-3 hafta içine sınır kontrollerine başlama kararını "biraz şaşkınlıkla karşıladıklarını" belirterek, kontrollerin içeriği ve süresiyle ilgili kendilerine herhangi resmi bilgi verilmediğini ifade etti.