9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü

''9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü'' sebebiyle Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer açıklama yaptı. Özer, dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan yaşamını yitirdiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer ''Geçen yüzyılın sonunda yaşları 35-69 yaş arasında bulunan tüm insanların ölümlerinin yüzde 30'unun, 69 yaş üstündeki insanların ölümlerinin ise yüzde 14'ünün sigara içimine bağlı geliştiğinin tahmin edildiğini'' belirtti. Özer, sigara içiminin beklenen yaşam süresini bütün yaş gruplarında 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığını dile getirdi.

Dünyada, şu anda 15 yaş üstü 1,2 milyar kişinin sigara içtiğini, bu rakamın 2025'te 1,6 milyara ulaşmasının beklendiğini anlatan Özer, ''2030'da 8 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybedeceği öngörülüyor ve bu ölümlerin yüzde 70'inin de gelişmekte olan ülkelerde olacağı düşünülüyor'' dedi.

Özer, Dünya Bankası raporlarına göre 1990-1997 yılları arasında sigara içiminin en hızlı arttığı ülkenin Endonezya'dan sonra Türkiye olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de erişkin nüfusun yaklaşık yarısının sigara içtiğinin belirlendiğini söyledi.
 

''Üç sigaradan fazla içenler bağımlı''

Şeref Özer, ''günde 3 sigaradan fazla sigara içenlerin yüzde 94'ünün uzun dönemde bağımlı olduğunu'' ifade etti.

Nikotinin ruhsal açıdan uyarıcı nitelik taşıyan madde olmasının, duygu durumu olumlu yönde değiştiren, rahatlatıcı etkisinin bulunmasının kullanımı artırdığını belirten Özer, ''Ama bu durum aynı zamanda sigaranın neden olduğu sonuçlara duyarsızlık yaratıyor ve bırakma çabalarını azaltıyor'' dedi.