9. Ceza'dan özgürlük çıkmıyor

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz ve Şike davalarında hak ihlallerini görmezden geldi, Hizbullah'ı tahliye etti.

Alican Uludağ/Cumhuriyet

Devlet aleyhine işlenen suçlar ile terör ve darbe gibi yargılamaların temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, son dönemde verdiği kararlarla Anayasa Mahkemesi’nin gerisinde kaldı. 9. Ceza Dairesi, Balyoz, Şike ve Sarp Kuray davaları gibi kamuoyunun yakından takip ettiği birçok davada özel yetkili mahkemelerin verdiği kararları onarken, hak ihlallerini görmezden geldi. Yargıtay’ın bu dairesinin tek özgürlükçü kararı ise Hizbullah sanıklarını tahliye etmek olmuştu.

Yargıtay’da en kritik dairelerin başında 9. Ceza geliyor. Bu daire; silahlı suç örgütü, darbeye teşebbüs, insanlığa karşı suçlar, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, anayasayı ihlal gibi 100’e yakın Türk Ceza Yasası’nda yer alan suçtan açılan davaların temyiz işlemlerini yürütüyor. Özellikle kamuoyunun “siyasi” olarak gördüğü davalar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin önüne geliyor.

Ancak 9. Ceza Dairesi, özellikle 2010 referandumu sonrasında özgürlük ve insan haklarından yana kararlara imza atmadı. Bunun son örnekleri Balyoz, Şike ve Sarp Kuray davalarında yaşandı. 350 kişinin yargılandığı Balyoz davasında sanıkların avukatları, Yargıtay’da görülen temyiz duruşmasında adil yargılanma haklarının ihlal ettiğini ısrarla anlattı.

Avukatlar, dijital delillerdeki çelişkilere vurgu yaptı, tanık dinletme taleplerinin kabul edilmediğini kaydetti. Ancak Yüksek Mahkeme, tüm bu hak ihlali başvurularını geri çevirdi ve Balyoz davasında verilen hapis cezalarını onadı. Anayasa Mahkemesi’nin, bu konuda yapılan bireysel başvurularda adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesiyle Yargıtay 9. Ceza’nın hükmü de çökmüş oldu.

Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki 9. Ceza, benzer şekilde Aziz Yıldırım’ın arasında bulunduğu onlarca sanığın yargılandığı davadaki cezaları onadı. Ancak İstanbul’daki yerel mahkeme yeniden yargılama kararı alınca Şike davası yeniden açıldı. Bu daire, “Yasadışı 16 Haziran Örgütü’nü kurup yönettiği” gerekçesiyle mahkûm olan ve AİHM’in ihlal kararı sonrası yeniden yargılanarak tekrar müebbet hapse çarptırılan Sarp Kuray’ın cezasını onamıştı. Şimdi 21 yıllık bu dava da Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak.

Öte yandan hükümetin çıkardığı son yargı paketi uyarınca Yargıtay’ın 38 dairesinin görev alanları ve üyeleri yeniden belirlenecek. Birinci Başkanlık Kurulu üyeleri seçimi tamamlandıktan sonra bu dairelerin bakacağı davalar sil baştan yenilenecek. Bu kapsamda 9. Ceza Dairesi’ne ne görev verileceği ve üyelerinin nerede görevlendirileceği merak konusu oldu.