8 saatlik nöbet yargıya taşınacak

Aile sağlığı merkezlerinde görevli hemşire, ebe, acil tıp teknisyenleri ve sağlık memurları, 8 saatlik nöbet uygulamasını yargıya taşıyacak

cumhuriyet.com.tr

İstanbul’da aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, sağlık memurları, mesai saatleri dışında kamu hastanelerinin acil servisleri ve 112 istasyonlarında, ayda en az 8 saat zorunlu nöbet tutmayı yargıya taşıyacak. İstanbul Aile Sağlığı Elemanları Derneği (İSTASED) Başkanı, hemşire Gülsenem Bolat, “İstanbul’daki nöbet listeleri belli olunca hukuki yollara başvuracağız. Gece nöbetinin yaratacağı fiziksel yorgunluktan kaynaklanan hataların telafisi mümkün olmayabilir, yaptığımız iş insan sağlığıyla ilgili ve ciddi bir iştir” dedi.

AKP hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sorunlarının giderek arttığını vurgulayan hemşireler, geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı Torba Yasa ile getirilen asgari 8 saatlik nöbet tutma zorunluluğu ile mağdur edildiklerini söylediler. 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’nda sorunlarının çözümü beklediklerini anımsatan Gülsenem Bolat, getirilmek istenen gece nöbetinin ASM’lerde görev yapan hemşire, ebe ve sağlık memurlarının hizmet kalitesini düşüreceğini ve bu nöbetlerin yarattığı yorgunlukların da telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağını söyledi. Söz konusu nöbet düzenlemesinin, mevcut görev yerinin dışında, her seferinde değişibilecek yerlerde nöbet tutmayı getirdiğini, bunun da hasta takibinde ve tedavisinde sorunlara yol açacağını kaydeden Bolat, özetle şunları kaydetti:

“Acil servis hizmeti, başlı başına bir sağlık disiplini ve uzmanlık alanıdır. Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, acil sağlık hizmetlerinin uzman hekim sorumluluğunda, acil sağlık hizmetleri konusunda eğitim görmüş, tecrübeli ve yeter sayıda doktorun, hemşirenin ve diğer personelin de katılımı ile yapılması gerekir. Bu durumda yüzde 50 gibi bir çoğunluğu eğitim döneminde hiç acil servis eğitimi almamış olan ebelerden oluşan aile sağlığı elemanlarının acil servis hizmeti vermesi beklenemez. Aile Sağlığı Elemenları Sözleşmesi’ne göre, ASM’de görev yapan sağlık çalışanları mesai saatinin dışında herhangi bir sağlık kuruluşunda çalışamaz ve herhangi bir ticari faaliyette bulunamaz. ASM’lerde çalışan ve sözleşmeli olan personelde zorunlu nöbet listesine dahil edilmek isteniyor. Buna karşı da İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne de dilekçeler verdik.”