“8 binin üzerindeki tüm dağlara tırmanmak hedefim”

Dünyada 8 bin metre üzeri 14 dağ bulunuyor ve bu dağları yalnızca 33 dağcı tırmandı.

Sibel Bahçetepe/Cumhuriyet
 
 
Türkiye’de ise milli dağcı Tunç Fındık, bu dağların tamanını tırmanarak tarihe ilk Türk dağcı olarak geçmek istiyor. Şimdiye dek bu dağların 9’unu tırmanan, geri kalan 5 dağı da önümüzdeki 3 yıl içinde tırmanmayı hedefleyen Fındık, “Bu proje milli projem haline geldi. Türkiye’de dağcılık sporları ne yazık ki devletten ve yetkililerden yeteri destek bulamıyor. Sponsor bulmak benim dağa tırmanmak kadar vaktimi ve enerjimi çalıyor” diyor. 
 
1992 yılından bu yana dağcılık sporları ile uğraşan ve 13 yıldır profesyonel dağcılık yapan Tunç Fındık, aslında İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu. Uzun yıllar çevirmenlik de yapan Fındık, ilkokul yıllarından bu yana doğa sporlarına hevesli olduğunu, kamplara gittiğini, üniversite döneminde ise dağcılık sporlarına yöneldiğini söylüyor. Everest’i iki kez tırmanan ve dünyanın en zorlu tırmanış yerlerinden olan K2’ye de çıkan Fındık, bugüne dek çok sayıda arkadaşını dağa tırmanırken yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını, ciddi olaylar yaşadıklarını da ifade ediyor. Geçen yıl da Pakistan’daki Nanga Parbat Dağı eteklerinde 4 arkadaşının Taliban tarafından kurşuna dizildiğini belirten Fındık “Dağların kendine göre hava ve arazi koşulu bulunuyor. Ancak bazı ülkelerde ve ülkemizde de bazı bölgelerde ne yazık ki başka zorluklar da karşınıza çıkabiliyor. Nanga Parbat Dağı’nda kurşuna dizilen 11 dağcıdan 4’ü arkadaşımızdı. Ben o anda ana kamptan daha yukarı bölümde, tırmanışta olduğum için kıl payı bu olaydan kurtulmuştum” diyerek dağdaki zorlukları anlatıyor. Dünyanın en yüksek dağlarından olan Everest’e iki kez aşan Fındık, 8 bin üzerindeki dağlara tırmanmasının tamamlanmasıyla hedefine ulaşacağını belirterek, “Bugüne dek tırmandığım dağ sıraları Himalayalar ve Karakurum üzerinde, yani Pakistan, Çin ve Nepal’deydi. Projemi tamamlamak için 5 dağ kaldı. Bu dağların 4’ü Pakistan’da 1’i de Nepal’de” diyor. 
 
“7,5 yılım dağda geçti”
 
Şimdilerde tüm enerjisini dünyada 8 bin metre üzerinde bulunan 14 dağı geçmek olduğunu belirten Fındık, dağcılık sporunun kullanılan malzemeler ve kıyafetler açısından pahalı bir spor olduğunu ve bu nedenle zaman zaman zorluklar yaşadıklarını anlatıyor. Fındık, özetle şunları söylüyor: “Ülkemizde dağcılık ne yazık ki devletten yeteri kadar destek alamıyor. Sponsor olmadan böyle bir işi yapmak mümkün değil. Mali sponsorlar ve malzeme, servis hizmet destekçileri var. The North Face bunlardan birisi. Sporcunun işi sponsor bulmak olmamalı. Doğa sporlarına olan destekler çok minimal. Ülkemizde yetenekli sporcular var ancak destek bulamadıkları için istediklerini yapamıyor. Bizde spor kültürü çok eksik. Sporda destek yalnızca polüler dallara var. Sanırım 10 yıl için de dağcılığın popülerliği de artacak. Her yıl Avrupa’da 100 milyona yakın insan her Alplere gidiyor, dağ sporları yapıyor. Vaktimin çoğunu tırmanmaya ayırıyorum. Bugüne dek tırmanmaya başladığımdan beri 7.5 yıl kayada ve buzda tırmanarak geçmiş. Yılın ortalama 200-250 gününü dağlarda geçiriyorum. Dağcılık kontrollü risklerin olduğu spor. Çok hazırlıklı olmalısın çünkü dağlar süprizlerle dolu yerlerdir.”