79. İEF'ye doğru

Dünyanın en eski fuarlarından olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 27 Ağustos'ta kapılarını 79. kez açacak. Enerji ana temasıyla düzenlenecek fuara bu yıl özellikle Ortadoğu ülkelerinden alım heyeti düzeyinde etkili katılım bekleniyor.

cumhuriyet.com.tr

Dünyanın en eski fuarlarından olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda (İEF) bilişim ve iletişim ile tekne ve yat sektörlerine ayrılan alanlarda geçen yıla göre büyüme oldu. İzmir İktisat Kongresi'nde Atatürk'ün talimatıyla oluşturulan Yerli Malları Sergisi'nin devamı niteliğinde iki yıl ''9 Eylül Panayırı'' ismiyle, ardından da 1936 yılında ''Arsıulusal İzmir Fuarı'' ismiyle düzenlenmeye başlanan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl 79. kez misafirlerine kapılarını açacak. Bu yıl 803'ü yerli, 249'u yabancı bin 52 firmanın katılacağı ve ''enerji'' ana temasıyla düzenlenecek fuarda onur konuğu kent Gaziantep olacak. Fuarda, onur konuğu ülke uygulamasının kaldırılması, gelecek yıldan itibaren partner ülke uygulamasına geçilecek olması nedeniyle bu yıl onur konuğu seçilmedi. Ticaret, sanayi ve turizmin yanında kültür ve sanat etkinliklerinin de buluşma noktası sayılan fuarda davetliler için zengin bir etkinlik programı hazırlandığı belirtildi.

İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, fuar için bu yıl çok iyi bir tanıtım yaptıklarını, önde gelen markaları tek tek gezerek fuarla ilgili görüş ve beklentilerini aldıklarını söyledi. İEF ile ilgili bazı firma temsilcilerinden ''fuar eskisi gibi değil'' eleştirileri aldıklarını dile getiren İşleyen, pek çok kişinin fuar içinde düzenlenen etkinliklerden de yeteri kadar haberdar olmadığının ortaya çıktığını bildirdi. Bu görüşmeler sonucu önceki yıllarda fuara katılmama kararı alan bazı markaların bu yıl katılma kararı aldığını, bilgilendirme ihtiyacının da giderildiğini dile getiren İşleyen, asıl hedeflerinin ise 80.'si düzenlenecek gelecek yılki fuara yönelik olduğunu ifade etti. Bu yıl 9 sektör için ayrı bölümlerin oluşturulduğunu, her bir bölümün kendi içinde bir ihtisas fuarı niteliğinde olduğunu belirten İşleyen, enerji, bilişim-iletişim, tekne-yat, yöresel ürünler, kitap, gıda, mobilya, otomotiv-iş makineleri ve satış alanları olmak üzere ayrılan bölümlerden bilişim-iletişim ile tekne-yat bölümlerinin gösterilen ilgi nedeniyle genişletildiğini kaydetti.

Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan sektörel örgütlerin desteğiyle düzenlenen tekne-yat özel bölümüne 41 firmanın katıldığını ayrıca Konak Pier'in yanında 17 yatın ziyarete açılacağını belirten İşleyen, bu yıl ilk kez İzmir Körfezi'nde Yelken Yarışları 79. İEF Kupası ve 2010 Jet Sporları Zafer Kupası'nın düzenleneceğini ifade etti. Bu bölümün gelecek yıldan itibaren bir ihtisas fuarı niteliğine bürüneceğini kaydeden İşleyen, bu yıl 38 firmanın katıldığı bilişim-iletişim bölümünün de bir ihtisas fuarına dönüşmesinin planlandığını dile getirdi. İşleyen, fuarın ana teması olarak belirlenen enerji konusunda 2-4 Eylül günleri arasında Uluslararası Enerji Türk Zirvesi'nin düzenleneceği, enerji özel bölümünde 25 firmanın stant açacağını kaydederek, satış alanları için de fuar alanı içindeki nikah salonuyla Kahramanlar kapısı arasındaki bölgede yeni bir düzenleme yapıldığını kaydetti.

 

Yabancı katılımcılar

Geçen yıl küresel kriz nedeniyle düzenledikleri tüm fuarlar için yaptıkları tanıtımı Ortadoğu ülkeleri ve alternatif pazarlara kaydırdıklarını, Avrupa ülkeleri ve ABD'den gelen firma sayısı azalsa da Ortadoğu ülkeleri ve komşu ülkelerden gelen alıcıların bu dönemin küçülmeden atlatılmasına önemli katkıda bulunduğunu dile getiren İşleyen, şu bilgileri verdi: ''İEF için yaptığımız tanıtımda da aynı pazarlarda tanıtımı sıklaştırdık. İran, Irak, Suriye ve Dubai'ye temsilcilik verdik. Bunun sonucu olarak bu yıl özellikle Ortadoğu ülkelerinden alım heyeti düzeyinde yoğun katılım bekliyoruz. Irak bu yıl en etkili katılımcılar arasında yer alıyor. Bu ülkeden belediye başkanları ve değişik sektörlerden iş adamlarının bulunduğu 56 kişilik heyet gelecek. İran'dan da benzeri bir katılım bekliyoruz. Ortadoğu ülkelerinden yapılan katılımların iş bağlantısıyla sonuçlanma olasılığı diğer ülkelere çok daha yüksek. Geçen sene yapılan bağlantılarla bir çok firma, bu ülkelere ihracat yapmanın ötesinde mağaza ya da temsilciliklerini açtı. Bu yıl 55 ülkeden firma fuara katılıyor.''

80. yılda sponsorluk

''İEF'nin bir genel ticaret fuarı olarak etkili olamadığı'' yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine İşleyen, İEF'nin Türkiye'nin fuarcılık geleneği olduğunu ve çok sayıda ihtisas fuarının İEF bünyesinden doğduğunu kaydetti. Şu anda dünya ikincisi olan Marble Doğaltaş fuarı, Avrupa çapında adını duyuran IF Wedding Gelinlik Fuarı gibi fuarların İEF bünyesinden doğduğunu ifade eden İşleyen, şöyle konuştu: ''İEF halen büyük ticari bağlantı potansiyelini barındırıyor. Türkiye'de henüz 1.5 milyon insanı bir araya getireceğiniz bir fuar etkinliği yok. Bunun daha iyi değerlendirilmesi amacıyla çalışmalarımız var. Ancak İEF değerlendirilirken sadece kendisi değil doğurduğu fuarlara bakılarak değerlendirme yapılmalı. 'Bu fuar miadını doldurdu artık yapmayalım' deme lüksümüz yok. Çünkü bu fuar bu ülkede fuarcılık tarihinin mihenk taşıdır. Sektörlerin ihtisas fuarı düzenleme potansiyelleri İEF içinde belli olur. Önde gelen markalarla yaptığımız görüşmeler, firmaların beklentileri ve değişen ekonomik konjonktüre göre fuarı yenilemek üzere çalışma yapıyoruz. Son yıllarda bir kaç adım atıldı. Gelecek yıldan itibaren daha somut değişimler yaşanacak. Gelecek yıl için bu yıl Ekim ayından itibaren tanıtım çalışmasına başlayacağız. Özel etkinlikler programlıyoruz. Bu kapsamda sponsorluk mekanizmasını devreye sokacağız. Bugünden yaptığımız bazı görüşmeler var. Fuarın ana sponsoru olmak isteyen finans kurumları var. 80. yıl için tüm kesimlerin görüş ve önerilerini de almak istiyoruz.''

İşleyen, partner ülke uygulaması kapsamında gelecek yıl için Avusturya ve Macaristan ile görüşmelerin devam ettiğini de söyledi. 79. İEF'nin geçen sene olduğu gibi ramazan ayına rastladığını, geçen yıl ziyaretçi sayısında bir düşüş görülmediğini bildiren İşleyen, bu yıl da fuarı yaklaşık 1.5 milyon kişinin gezmesinin beklendiğini sözlerine ekledi. Fuarın kültür sanat etkinlikleri kapsamında bu yıl 11. Orkide Türkü Şenliği ve 3. Yonca Gençlik Konserleriyle bir dizi konser verilecek. Ayrıca 10. Sinema Burada Festivali, 9. Orkide Dünya Mutfakları Festivali ve Uluslararası Sanat Günleri etkinlikleri de kentin sanat yaşamına hareketlilik getirecek.