7 bin kişi domuz gribinden öldü

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada bugüne kadar 7 bin kişinin domuz gribinden öldüğünü söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Gaye Usluer, tüm dünyada domuz gribi vakası sayısı ile yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hasta sayısının dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirtti.

Türkiye'de domuz gribi nedeniyle ölen hasta sayısının 100'ü geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Usluer, bu ay sonunda hasta sayısında büyük artış yaşandığını kaydetti.
Prof. Dr. Usluer, şöyle konuştu:

''Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada bugüne kadar 7 bin kişi domuz gribinden öldü. Dünyadaki artış gibi Türkiye'de de benzer bir durum söz konusu. Son 1 aylık sürece baktığımızda 15 Ekimde Türkiye'de hasta sayısının 600 civarında olduğunu görüyoruz. 27 Ekimde bu hastalıktan dolayı ölen 2 kişiyken kasımın sonunda olgu sayısının arttığına tanık oluyoruz. Bu henüz pandemik grip için pik denilecek bir dönem değil. Şubat ayında hastalığın pik yapacağını düşünüyoruz. Şubat ayında en yüksek sayıya ulaşan vaka sayısının nisan ayı sonuna kadar en az seviyeye ineceğini tahmin ediyoruz.''
 

''Tüm dünyada genç popülasyon risk altında"

Havaların çok soğuk olmadığı bir dönemde hasta sayısının bu kadar artmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Usluer, şunları söyledi:

''Kaybettiğimiz hasta sayısındaki artış, önümüzdeki aylarda bu durumun önem taşıyacağını, daha farklı rakamların gündeme geleceğini gösteriyor. Ölen hastaların yüzde 46'sının 6 ayın üzerindeki çocuklarla 24 yaş arasındaki genç popülasyon olduğunu görüyoruz. Dünyada da pandemik gripten en çok etkilenen hasta grubu 6 ay üzeri çocuklar ve 24 yaşındaki kişiler. Yaşamını yitiren bu gruptaki hastaların yüzde 56'sında kronik bir hastalık olduğunu, geri kalanlarında ise hiçbir risk faktörü olmadığını görüyoruz. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğimizde tüm dünyada genç popülasyon risk altında görülüyor.''
 

''Korunmada en etkili silah aşılama"

Prof. Dr. Usluer, korunmada en etkili silahın aşılama olduğunu belirterek, bu konuda hekimlere ve eğitimcilere büyük sorumluluk düştüğünü bildirdi. Aşılama konusunda hekimlerin duyarlı olması gerektiğini kaydeden Usluer, şöyle konuştu:

''Özellikle ailelerin duyarlılığı çok önemli. Öğretmenlerin velilere ve çocuklara aşının yararları konusunda gerekli bilgileri vermeleri gerekir. Dünyada 16 ülkede grup aşılanmasına başlandı. Bu ülkelerde 65 milyon doz aşı kişilere uygulandı. Aşıyla ilişkilendiren ölümlerin otopsileri sonucunda, bunların hiçbirinin aşıyla ilgisinin bulunmadığı saptandı. Kanada'da bir ilaç firmasına ait aşıyla ilgili alerjik yan etkilerin görülmesinin ardından üretici firma 6,5 milyon doz aşıyı Kanada'ya verdiğini ancak bir seri aşıda alerjik yan etki gösteren 150 bin doz aşının toplandığını bildirdi.''

Virüsün mutasyona uğraması

Prof. Dr. Usluer, domuz gribiyle ilgili bilinen en önemli özelliklerden birinin de virüsün mutasyona uğraması ve yapısını değiştirmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Bir pandemi sürecinde mutasyon olasılığı her zaman var ama bu olasılık ne düzeyde bilemiyoruz. Mutasyon olduğunda klinik seviye daha da ağırlaşabilir. Mevcut aşı etkisiz kalabilir. Bunların hepsi olasılıklar dahilinde. Ukrayna'da olgu sayısında çok hızlı artış ve ölümden söz ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Norveç'te 4 hastada pandemik virüste mutasyon saptandı. ABD, Brezilya, Çin ve Ukranya'da da benzer mutasyonların görüldüğü belirlendi. Bu klinik açıdan ne kadar önemli bunu araştırmak lazım.''