40 milyon Çince öğreniyor

Konfüçyus Enstitüsünden yetkililer bu yıl beşincisi düzenlenen yıllık konferansta dünyada 40 milyon yabancının Çince öğrendiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Uluslararası Çin Dili Konseyi Genel Müdürü Şü Lin, bu yıl dünya genelinde 40 ülkede açılan Konfüçyus enstitüsünde 97 sınıfta dil eğitiminin başladığını ve 8 ülkenin de programa dahil olduğunu anlattı.

Şü, program kapsamında gelecek yıl bu sayının artırılacağını kaydederek, Çin'den deniz aşırı ülkelere 2 bin öğretmen ve 3 bin gönüllüden oluşan bir eğitimci kadrosunun gönderileceğini ifade etti.

Ulusal medyada bildirildiğine göre, dünyada 96 ülke ve bölgede 322 Konfüçyus enstitüsü bulunuyor ve 369 sınıfta Çince eğitimi veriliyor.

Konfüçyus Enstitüleri sayesinde dünyada Çince öğrenmek isteyen yabancıların Çin dili başta olmak üzere, Çin kültürü, tarihi ve felsefesi öğretilirken, Çin dili ve kültürünü dünyaya anlatabilecek "nitelikli eğitimci" yetiştiriliyor, bulunduğu ülkenin eğitim sistemine uygun ders kitapları hazırlanıyor.

Enstitülere yurt dışından gelen katkılarla beraber 167 milyon dolar fon ayrıldığı belirtilirken, bir enstitünün ortalama 500 bin dolara mal olduğu kaydediliyor.

Öte yandan Çin yurt dışındaki Konfüçyus enstitülerinin yanı sıra, bu enstitülere öğretmen yetiştirmek için Çin'in bazı bölgelerinde yabancılara Konfüçyus bursu vererek akademik eğitim sağlıyor.

Ülkenin en prestijli burslarından kabul edilen Konfüçyus bursunu alan yüksek lisans öğrencisi Tevfik Durul da bunlardan biri. Çin'in kuzeyindeki Tiencin şehrine, İstanbul'da liseyi bitirdikten sonra giden Durul, Çin Dili ve Kültürü üzerine lisans eğitimini tamamladıktan sonra Konfüçyus bursunu kazandı. Durul, aynı şehirde yabancılara profesyonel Çince eğitimi veriyor.
Aynı zamanda Çinde bulunan yabancı lise öğrencilerine de ders veren Durul, aldığı eğitim sayesinde Çinlilerin bile anlamakta güçlük çektiği geleneksel Pekin operasını icra edebilen ilk Türk. Hatta geleneksel Çince şiirleri günümüz Çincesine çeviriyor. Durul ayrıca Çin televizyonlarında geleneksel Çin şiiri üzerine programlar yapıyor, şiir dinletilerine katılıyor.

Çin'de yabancılara yönelik ilk kez geçen yıl başlayan uygulama kapsamında bu bursu alan Durul, Çin genelinde bu kapsamda eğitim gören yabancı öğrenci sayısının bin civarında olduğunu anlattı.

Durul, lisans eğitimini bitirdikten sonra profesörleri tarafından önerildiğini bu konuda uzmanlaşmak için yönlendirildiğini belirterek, eğitimleri kapsamında, Çince hitabet eğitiminden, Çin edebiyatına, Çin kültür tarihinden felsefe tarihine dersler verildiğini, ayrıca bire bir uzmanların eğitim verdiğini aktarıyor.

Türkiye'de de başta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sinoloji bölümü olmak üzere, Kayseri Erciyes, İstanbul Okan ve Fatih Üniversitelerinde Çin dili eğitimi verilirken, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi ve Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Konfüçyus Enstitüleri bulunuyor.