40 hakim-savcı dinlendi

Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu'nun "bir büyük şehirde 25 hâkim ve savcının dinlendiği" yönündeki açıklaması üzerine CHP'li Baratalı, Adalet Bakanı Ergin’den bu iddianın doğru olup olmadığını sordu. Adalet Bakanı Ergin ise iddiayı doğrularken rakamın 25 değil 40 olduğunu açıkladı. Ergin, halen dinlenenlerin sayısını ise açıklayamayacağı itirafında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlunun "Bir büyük şehirde 25 hâkim ve savcının müfettişler tarafından dinlendiği" iddiasını, "rakam düzeltmesi" ile doğruladı. Ergin, şimdiye kadar "suç şüphelileri ile hâkimlik ve savcılık mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde" görüşme yaptıkları gerekçesiyle, 40 hâkim ve savcının dinlenip, haklarında inceleme ve soruşturma yapıldığı, halen dinlenenlerin sayısını ise açıklayamayacağı itirafında bulundu.

İzmir Barosu tarafından düzenlenen "Yargı Bağımsızlığı" konulu panelde konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlunun "Bir büyük şehirde 25 hâkim ve savcı dinleniyorsa, o ülkede yargı bağımsızlığından bahsetmek hayaldir" iddiası, en yetkili ağızdan doğrulandı. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Kanadoğlunun bu açıklamasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyarak, Başbakan Tayyip Erdoğandan bu iddianın doğru olup olmadığı konusunda bilgi istedi. Baratalı, son 5 yılda dinlenen hâkim ve savcıların kimlikleri ile sayısı hakkında bilgi isterken, "dinleme ve teknik takip kararının Ergenekon davasıyla ilgisi olup olmadığını" da sordu.

 

Ergin cevapladı

Soru önergesine Erdoğan adına 9 sayfalık yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 8 sayfada ilgili yasa ve anayasa maddelerine yer verirken, son sayfada dinlenen hâkim ve savcılarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erginin verdiği bilgiye göre son 5 yıl içinde sonuçlanmış, iki ayrı soruşturmada adalet müfet-tişlerinin talebi ve sulh ceza mahkemelerinin kararıyla 8 hâkim ve cumhuriyet savcısı, "rüşvet almak ve ihaleye fesat karıştırma" iddiası nedeniyle dinlendi. Ergin, Baratalının "dinlemelerin Ergenekon davasıyla ilgisi olup olmadığı" sorusuna açık yanıt vermemesine karşın, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma suçlaması dışındaki dinlemelerle ilgili ilk kez rakam açıkladı. Dinlemeleri, Ceza Muhakemeleri Yasasının "İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması" başlıklı 135. maddesine dayandıran Ergin, şu bilgileri verdi: "Adalet müfettişlerince talep olunanlar haricinde, cumhuriyet başsavcılıklarınca 5271 sayılı Kanunun 135. maddesinde sayılan suçlar nedeniyle yürütülen soruşturmalarda, hâkim ve cumhuriyet savcısı dışındaki çeşitli suç faillerinin iletişimi dinlenirken bu suç şüphelileri ile hâkimlik ve savcılık mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde görüşme ve konuşmaları tespit edilip, kayda alınmış ve cumhuriyet başsavcılıklarınca bakanlığımıza bildirilmiş toplam 40 hâkim ve cumhuriyet savcısı hakkında, görevlendirilen adalet müfettişlerince inceleme ve soruşturmaların icra edildiği; sonuçlandırılan bu soruşturmalar neticesinde düzenlenen müfettiş raporlarında, meslekten çıkarmaya varan disiplin cezalarının uygulanması ile kovuşturma icap eden hallerin görüş olarak bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanlığına bildirildiği (...) bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden anlaşılmıştır."

 

Dinlemeler sürüyor

Sadullah Ergin, halen bir kısım adalet müfettişleri eliyle yürütülen soruşturmalarda kaç hâkim ve cumhuriyet savcısının iletişimlerinin denetlendiği, soruşturmaların sebebinin ne olduğu ve iletişimi denetlenenlerin kimliklerikonusunda bilgi vermesinin mümkün olmadığını belirterek, dinlemelerin devam ettiği mesajını da verdi.