'367 zihniyeti ile 7 yıl zihniyeti aynı zihniyet'

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 5 yıl mı, 7 yıl mı" tartışmasını "Cumhurbaşkanlığı seçimi için 367 oy gerekli" tartışmasına benzetti. Vural, "27 Nisan bildirisini hazırlayıp 367 kilidini halkın önüne koyanlarla AKP aynı zihniyette buluşmuş gözüküyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları derlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca getirilen Emekli Sandığı Kanunu'nda emeklilik ve ilaçta katkı payıyla ilgili değişiklik öngören yasa tasarını eleştiren Vural, tasarı ile emeklilerin haklarının gasp edildiğini yaklaşık 300 bin kişinin 3 katrilyonu bulan emeklilik ikramiyesine göz konulduğunu savundu. Vural tasarı ile getirilmek istenen ilaç başına 3 TL katkı payı ve aile hekimlerini gidenlere de 2 TL muayene katkı payına da tepki gösterdi. 2010 yılında 307 milyon reçete yazıldığını bu durumda 4 katrilyon yükün vatandaşa yıkılacağını savunan Vural, ilaç üreten firmaların karını arttırmak için bu düzenlemenin yapılacağını savundu.

Vural, "İlacı yazan doktor. Doktora güvenmiyor musun. Sağlıkta giderek vatandaşa daha çok yük bindirecekler. Her yıl bu da artacak. Sağlık politikaları cepten ödemelerin arttığı bir sisteme dönüşüyor. Böyle bir garabet olabilir mi? Vatandaş olmak yerine müşteri olmak. Parası olanın sağlık hizmetinden yararlandığı bir sistem" dedi. Vural bu düzenlemeye karşı çıkacaklarını söyledi.
 

'Çatlağı yapıştırmak için araç mı?'

MHP'li Vural, toplantıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Şike, veto tartışmaları sürecindeki "Post kavgası" tartışmalarını hatırlatan görev süresiyle ilgili tartışmaların bu gelişmelerden sonra yaşanmasını enteresan olarak nitelendirerek, "Postla ilgili tartışmaları sona erdirmek için mi adım attılar" diye sordu. 2007 yılında çıkartılan kanunun bugüne kadar bekletilip, bugün tartışılmasını eleştiren Vural, "O zamandan bugüne "5 yıl mı, 7 yıl mı?" olduğunu ortaya koyamadınız da bundan sonra niye koyuyorsunuz? Bu çatlağı yapıştırmak için Cumhurbaşkanlığı süresi araç olarak mı kullanılıyor" diye sordu.

'Lale Arınç mı?'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili "Gül olur, sümbül olur, lale olur" şeklindeki sözlerini hatırlatan Vural, "Kimin gönlünde ne yatıyor bilmiyorum. Gül'ün kim olduğunu biliyoruz, ama Manisa'nın da lalesi meşhur. "Lale" diyerek kendini mi çağrıştırıyor, bilmiyoruz. Sümbülü de siz bulun" dedi.

'367 zihniyeti ile bu zihniyet aynı'

31 Mayıs 2007'de kabul edilen kanuna göre Cumhurbaşkanı Gül'ün süresinin 5 yıl olduğunu kaydeden Vural, daha önce AKP'li milletvekillerinin yaptığı Cumhurbaşkanının görev süresinin "5 yıl" olması gerektiğiyle ilgili açıklamaları hatırlattı. Anayasada sürenin 5 yıl olduğuyla ilgili açık düzenleme dururken bunun kanunla nasıl 7 yıl yapılacağını merak ettiğini söyleyen Vural, "Kanunla anayasa mı değişecek. Böyle garabet olabilir mi?" diye sordu. Vural şöyle devam etti: "Burada 367 yazmıyor" diyerek 367'yi tartışanlar şimdi burada Ben de soruyorum 7 yazıyor mu? Bunlar 367 engeli koyanlarla aynı zihniyette. 27 Nisan bildirisini hazırlayıp 367 kilidini halkın önüne koyanlarla AKP aynı zihniyette buluşmuş gözüküyor. CHP'nin o günkü tavrı ile bugün AKP'nin tavrı aynı zihniyette buluşmuştur. Kanunları ruhuna göre uygulamak lazım, kişilere dönemlere göre olmaz."
 

'Meclis'e değil ÖSYM'ye sorsunlar'

MHP'li Vural 2010 yılında KPSS'de Cumhurbaşkanı görev süresiyle ilgili sorunun doğru yanıtının sınavı yapan ÖSYM tarafından 5 yıl olarak verildiğini belirterek bir öğrencinin yazdığı mektubu okudu. Kenan İnce'nin, "Soruyu ben 7 yıl olarak yanıtladım. Cevapta 5 yıl olarak kabul ediliyor. Sınavdan 68.5 puan aldım. Bu sorunun puan değere belki bana 70 puan getirecekti. Açılan kadrolara 70 puan istendiği için başvuramıyorum. Sayın Bekir Bozdağ '7 yıl olmalı' diyor. Ya benim puanımı yeniden hesaplasınlar ya da Cumhurbaşkanlığı 5 yıl için net konuşsunlar. Bir genç olarak bu soruyla belki işe girecektim" sözlerini okuyan Vural, Cumhurbaşkanlığı süresini Meclis yerine KPSS'yi yapan ÖSYM'ye sorsunlar ya da sınav iptal edilsin, soru değiştirilsin dedi.
 

'Gül 5 yılın sonunda istifa etmeli mi?'

Vural'a Cumhurbaşkanı Gül'ün 5 yılın sonunda istifa etmesi gerektiği yönünde CHP'li bir milletvekilinin yaptığı çağrı da soruldu. "Niye istifa etsin, süresi dolunca ayrılır" diyen Vural, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu kişilerle uğraşmak yerine hukukla düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. "Cumhurbaşkanı Gül'ün bir 5 yıl daha seçilme hakkını neden elinden alıyorlar" diye soran Vural, seçimin 2012 yılında yapılmasını, 2014 yılına götürüp başka bir siyasal hesap için Cumhurbaşkanlığının kullanılmaması gerektiğini söyledi.
 

'Terör örgütünü masum gösterme çabası'

MHP'li Vural, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in PKK'liler için "gerilla" demesini, "Hangi gafını düzeltelim" diye eleştirdi. Vural, "Terör örgütüne mensup olanlar teröristtir. Gerilla adı altında PKK'yı masum taleplerin temsilcisi gibi gösterme gayreti saplantısının sonucu. Kurşun sıkan öldüren, bölücü terör örgütüdür, ona hizmet eden de teröristtir. Teşhis yanlış, tedbir yanlış, söylem yanlış. Al birini vur ötekine. Akif Beki düzeltsin" dedi.
MHP'li Vural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 5 yıl sonrası görevine devam etmesi halinde durumunun hukuka aykırı işgal olacağını söyledi. Vural, "367 nasıl safsata gereksiz siyasal tartışmaya yol açtıysa 5-7 yıl konusu da gereksiz bir tartışmaya dönüştürülmeden millet seçsin" dedi.
 

Basın toplantısına ara

MHP'li Vural'ın basın toplantısı başladıktan kısa bir süre sonra basın koridorunda bir hareketlilik yaşandı. Bunun üzerine Vural'ı izlemek için basın toplantısı salonunda bulunan muhabir ve kameramanlar toplantıdan ayrılarak hızla basın koridoruna gittiler. Vural kısa bir süre basın mensuplarının geri dönmesini bekledi, basın mensuplarının dönmesinden sonra konuşmasına devam etti.