23 bin 500 ton et ithalatı yetkisi verildi

Bakanlar Kurulu, Et ve Balık Kurumu'na 7 bin 500 ton sığır eti, 16 bin diğerleri olmak üzere toplam 23 bin 500 ton et ithalatı yetkisi verdi. Tarife kontenjanı 31 Aralık'a kadar devam edecek.

cumhuriyet.com.tr

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nce Kullanılmak Üzere Damızlık Olmayan Canlı Sığır ve Sığır Eti İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, 31 Aralık'a kadar geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Et ve Balık Kurumu'na, 7 bin 500 ton sığır eti (taze veya dondurulmuş), 16 bin ton diğerlerinde ithal etme yetkisi tahsis edildi. Sığır etinde yüzde 25, diğerlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak. Karar kapsamında yapılacak ithalat için Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından ithal lisansı düzenlenecek. İthal edilecek maddelere ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmesi şart olacak. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek.

 

İhale 4 Mayıs'ta

Et ve Balık Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ihale 4 Mayıs 2010 tarihinde saat 10.00'da Ankara'da ''pazarlık usulü'' ile gerçekleştirilecek.

İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar Angus, Hereford, Montofon, Holstein, Simental ırkı veya melezlerinden, yaşları 16 ay ile 28 ay arasında olacak.

İthal edilecek toplam 4 bin 25 ton canlı kasaplık sığırların özellikleri şöyle:
''Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 450 kilogram, azami 650 kilogram olacak, hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk ve benzeri kısımlarında) bulunmayacak, hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan (kulak küpesi veya microchip) bulunacak.''


Hayvan seçimi

Hayvan seçmede ve ara denetimde Et ve Balık Kurumunca görevlendirilen ara denetim komisyonu, çiftliklerden alınacak hayvanların seçimi ve nakil vasıtalarına yüklenmesine nezaret edecek.

Muayene ve kabul işlemlerinde, kombinalara getirilen canlı kasaplık sığırlar, padoklarda 24 saat bekletildikten sonra idarenin görevlendirdiği muayene ve kabul komisyonu tarafından fiziki muayeneleri yapılacak.

Fiziki muayene sonucunda uygun bulunan hayvanların ilgili belgeleri kontrol edilerek kabulleri yapılacak.


Tartım

Tartımda ise seçimi yapılan hayvanlar ihracatçı ülkede yükleme yapılmadan önce ara denetim komisyonu gözetiminde/denetiminde tartımları yapılacak, tartımları yapılan hayvanların kulak küpe numaraları listelenecek ve buna ilişkin yüklenici firma yetkilileri ve ara denetim komisyonu elemanlarının ortak imzası ile bir tutanak düzenlenecek.

Faturalandırma işlemi tartım sonucu toplam ağırlıktan yüzde 8 tokluk ve yüzde 2 nakliye firesi düşülerek ödemeye esas ağırlık tespit edilerek yapılacak.


Teslim yerleri

Canlı hayvanlar Adana (1750 ton), Ankara (500 ton) ve Sakarya Kombina Müdürlüğü'ne (1775 ton) teslim edilecek.

İstekliler ihaleye ait dokümanları Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nden temin edebilecekler.

Teklif mektupları ise ihale günü ihale saatine kadar Et ve Balık Kurumu'na verilecek.