"2013'te Kıbrıs sorunu için çözüm bekliyorum"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2013 yılında Kıbrıs sorununda çözüm beklediğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Egemen Bağış, CNN Türk televizyonunda katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kıbrıs Rum yönetiminden 1 Ocak 2013'te İrlanda'ya geçecek yeni AB Dönem Başkanlığı'nda Kıbrıs sorununun çözümü için umutlu olup olmadığı sorulan Bağış, Kıbrıs konusunda bu yıl bir çözüm beklediğini çünkü çözümsüzlüğün Güney Kıbrıs'a çok pahalıya mal olduğunu söyledi.

Bağış, şöyle konuştu:

''Dönem Başkanlığı'nı yürüttükleri bir süreçte kendi iflaslarını ilan edecek bir noktaya geldiler ama eğer Annan Planı kabul edilmiş olsaydı, 2004'te yapılan oylamada Rumlar 'hayır' oyunu tercih etmemiş olsalardı, şu anda Kıbrıs adası belki de refahın, bolluğun, zenginliğin bir merkezi olacaktı. Belki hatalarını anlamaları için bu kriz onlara bir uyandırıcı vazifesini görür. Eğer adada bir çözüm olursa -ki şubat ayında Güney Kıbrıs'ta seçimler var, seçimler sonrası aklı başında bir yönetim iktidara gelirse- KKTC'deki muadilleriyle çözüm noktasında bir araya gelebilirlerse, o zaman bundan sonraki süreçte biz yine çözümden yana, siyasi eşitliğe dayalı kalıcı bir çözümden yana her türlü desteği veririz. Bu, hem onların işine gelir, hem Türkiye'nin AB sürecindeki bazı engellerin kalkmasına vesile olur, hem de AB'nin de elini biraz rahatlatır diye düşünüyorum.''

Çapraz müzakere önerisi

Bağış, ''Kıbrıs müzakerelerinde çapraz müzakere yöntemi gündeme gelecek mi?'' sorusunu yanıtlarken de çapraz müzakere yönteminin BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer tarafından gündeme getirildiğini hatırlattı ve konunun tartışılabileceğini söyledi.

Bağış, ''Dördümüz bir araya gelmek varken niye ikili yapıyoruz, ben anlamakta zorlanıyorum ama Yunanistan'ın tepkisini görelim. Eğer Yunanistan Dışişleri Bakanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ile bir araya gelecekse o zaman belki bizim Dışişleri Bakanımız da Güney Kıbrıs'ın Dışişleri Bakanı ile bir araya gelmeyi düşünebilir ama şu aşamada görelim karşı tarafın tavrını, ondan sonra değerlendirmelerimizi yapalım. Ama dörtlü bir görüşmeyi biz gününden beri zaten destekleyeceğimizi söylemiştik. Bu bizim çözümden yana net tavrımızın zaten bir tezahürüydü'' diye konuştu.

Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'de temaslarda bulunan Downer'ın, Atina'nın KKTC ile Ankara'nın da Rum yönetimiyle görüşmesini önerdiği iddia edilmişti. Çapraz görüşme trafiğinin ardındansa 3 garantör ülkenin katılacağı çoklu Kıbrıs konferansı düzenlenmesi fikrinin ortaya atıldığı ileri sürülmüştü.