"2008'de 16 bin gazeteci işini kaybetti"
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha, geçen yıl dünyada 16 bin gazetecinin işsiz kaldığını söyledi.
cumhuriyet.com.trRusya Gazeteciler Federasyonunun 2009 yılı kongresi ve Uluslararası Medya Forumu'na katılan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha, geçen yıl ABD'de basın sektöründe deprem yaşandığını ve birçok gazetenin kapatıldığını kaydetti.
ABD'de başlayan finansal kriz nedeniyle 2008 yılının haziran ayından bu yana bir çok gazetecinin işsiz kaldığına dikkati çeken Boumelha, ''2008'de dünyada 16 bin gazeteci işini kaybetti. İngiltere'de 2013'e kadar medyada büyük krizler olabileceği söyleniyor. Bu şu anda gerçekleşmeye başladı. 1200 gazetecinin daha işine son verilmeye çalışılıyor'' dedi.
Medya patronlarının, krizin kendilerini zora soktuğunu ifade ederek, işten çıkarmalara yöneldiğini anlatan Boumelha, kendisinin aynı görüşte olmadığını belirtti. 70-80 medya kuruluşunun dünyadaki diğer medya kuruluşlarına kendi fikirlerini yansıttığını ve her birinin 30 milyar dolarlık gelir sağladığını ifade eden Boumelha, şunları dile getirdi:
''Bu kuruluşlar, farklı sektörlere konsantre oluyor. Kaynaklarını daha farklı yönlere finanse ediyor. Bütün faaliyetleri kısa süreli kar etme üzerine kurulu. Medya kuruluşları geçen yıl 300 milyon dolarlık gelir elde etti. Ama milyon dolarlar, hisse sahiplerine dönüyor, basını iyileştirmek için kullanılmıyor.''
Medya kuruluşlarının daha büyük şirketlerin eline geçmesine razı olmadıklarını dile getiren Boumelha, bütün bunların gazeteciliğin kalitesini etkileyen sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, medyayı nasıl kurtarabileceğine yönelik planlamalar yaptığını ve bununla ilgili toplantılar düzenlendiğini anlatan Boumelha, finansal krizin medya üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Boumelha, pek çok ciddi Amerikan gazetesinin el değiştirmek zorunda kaldığını, ABD'nin bazı kentlerinde gazete ve dergiler olmadan yaşamı sürdürme konusunun gündeme geldiğini söyledi. Boumelha, tirajların düşmesinin okuyucu kitlesini küçülteceğini, bunun da habercilik dünyası için olumsuz bir tablo yaratacağını vurguladı. Boumelha, ''kaliteli gazetecilik diye bir endişe var artık. Biz etik değerlerin, medya özgürlüğünün ve standartların korunması konusunda ısrarlıyız. Gazetecilerin misyonu gerçeğe ve cesarete dayalı olmalı'' diye konuştu.