'2001'de TBMM'de 185 kadın milletvekili olmalı'

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Nazan Moroğlu kadın-erkek eşitliği sorunun 2011 yılında 185 kadın milletvekilinin meclise girmesi ile çözülebileceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Kültür Üniversitesi tarafından düzenlenen “Kadının Karar Mekanizmalaarında Temsilinin ve Gücünün Arttırılması” adlı seminerde konuşan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Zuhal Samlı, kadın-erkek eşitliği konusunda Türkiye’de yaşanan sorunlara değinerek, “Kentlerde çalışma çağında olan her 5 kadından yalnızca 1’ine iş sağlanıyor. Türkiye kadın erkek eşitliği konusunda dünyada 126’ıncı sırada. Bu bir zihniyet meselesidir. Herşeyden önce kadın erkek eşitliğine inanmak lazım. Başbakan zaten her açıklamasında kadın erkek eşitliğine inanmadığını söylüyor” dedi.

TBMM Gaziantep Milletvekili AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, ise iktidarın kadın-erkek eşitliği konusunda önemli adımlar attığını savunarak, “Kadın hakları mücadelesi bir demokratikleşme, zihinsel dönüşüm mücadelesidir. Bunu partiler üstü bir konu olarak görüyoruz, her türlü işbirliğine açığız” diye konuştu.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Nazan Moroğlu da 2009 yılında bakanlardan 22’sinin erkek yalnızca 2’sinin kadın olduğunu, Türkiye’de yalnızca 1 kadın müsteşarın bulunduğunu ve kadın valinin ise hiç olmadığına dikkat çekerek, “Öğretmenlerin yüzde 50’sinden fazlasını kadınların oluşturmasına karşın ilköğretim müdürü kadın sayısı yalnızca 9. 16 büyükşehir belediye başkanının tamamı erkeklerden oluşuyor. 100 kadından 19’u okuma yazma bilmiyor. 3 kadından 1’i şiddet mağduru. Kadına karşı şiddet son 7 yılda yüzde 1400 arttı. Türkiye kadın-erkek eşitliği konusunda Türkiye 126. sırada. Bu çok vahim bir durum. Türkiye’deki sorunlar ancak kadınların karar mekanizmasında yer almasıyla çözülür” dedi.

MHP Kadın Kolları Genel Başkanı Şennur Şenel ise kadınların iş gücüne özgür ve eşit biçimde katılmasıyla sorunların çözülebileceğini söyledi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Samlı da Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların ancak yüzde 24’ünün istihdam edildiğine dikkat çekerek, “Erkeklerden istenmeyen eğitim ve niteliğin kadınlardan istenmesi başlı başına bir eşitsizliktir. Türkiye’de nitelikli ve iyi eğitim almış çok sayıda kadın var ancak hükümetler onları atamıyorlar. Bu bir zihniyet meselesi. AKP zihniyet değişikliğinden söz ediyor ancak yaptıkları açıklamalarda kadın-erkek eşitliğine inanmadıklarını sörükeli söylüyorlar. O yüzden kadın-erkek eşitliğinden bahsetmeleri hiç de inandırıcı değil” diye konuştu.

 

Kotil: Kadınlar iş dünyası için çok önemli

Eğitimci ve İş Kadını Aylin Kotil ise “İş dünyasında kadın veya erkek yoktur. Düzgün iş ahlakına sahip olan veya olmayan insan vardır” ifadelerini kullanarak, kadınların görmezlikten gelinmesi halinde iş gücünün yarısının kaybedileceğini söyledi. İş hayatında kadının yerine dikkat çeken Kotil, yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de kadınların çalışma arkadaşı olarak benimsendiği ancak yönetici olarak görülmediğinin ortaya çıktığını söyledi.