2. tur 2 Mayıs'ta

TBMM Genel Kurulu'nun bir aylık çalışma takvimi belli oldu. Genel Kurul, anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerine 2 Mayıs Pazar günü başlayacak.

cumhuriyet.com.tr

AKP, Danışma Kurulu toplanamadığı için TBMM Genel Kurulu'na grup önerisi getirdi.
Kabul edilen öneriye göre, Genel Kurul yarın saat 15.00'de toplanacak ve CHP'lilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşmelerinin bitimine kadar çalışacak.

TBMM Genel Kurulu, olağan çalışma günleri dışında pazartesi, cuma, cumartesi ve pazar günleri de toplanacak. Buna göre Genel Kurul 2 Mayıs Pazar, 3 Mayıs Pazartesi, 5 Mayıs Çarşamba, 6 Mayıs Perşembe, 7 Mayıs Cuma, 8 Mayıs Cumartesi ve 9 Mayıs Pazar günleri 12.00-24.00 saatleri, 4 Mayıs Salı günü 15.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

4 Mayıs Salı günü sözlü sorular ve diğer denetim konuları ele alınmayacak. 18 ve 25 Mayıs salı günleri, 1 saat sözlü sorularının ardından diğer denetim konuları görüşülmeyerek, kanun tasarı ve teklifleri ele alınacak. Bu günlerde Genel Kurul, 15.00-20.00 saatleri arasında mesai yapacak. Genel Kurul, 20, 26 ve 28 Mayıs günlerinde ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak. 26 Mayıs Çarşamba günü sözlü sorular görüşülmeyecek.

 

"Bir katkı olacaksa bundan memnuniyet duyarız"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinden önce çağrıda bulunarak, ''Bir katkı olacaksa bundan memnuniyet duyarız'' dedi.

Çiçek, TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin geçici 18. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği teklifinin amacının, genel gerekçe ve madde gerekçelerinde yer aldığını anımsatan Çiçek, temel amacın, Türkiye'de yüksek standartta bir demokrasinin kurulması olduğunu söyledi.

Çiçek, teklifin Anayasaya aykırı olmadığı kanaatinde olduklarını vurgulayarak, ''Bu inancımız tamdır. Herhangi bir aykırılık söz konusu değil. Çünkü, yasama meclisleri kural koyan meclislerdir. Biz burada kuralları koyarız, kurallar gerçekleştikten sonra Anayasa Mahkemesi, bu kuralara uygun olarak somut denetimler yapar'' diye konuştu.
Anayasa değişikliğinde bir partiye tekliflerinin olup olmadığı sorusuna Çiçek, ''Bu Mecliste bulunan herkese teklifimiz var; o da şudur: Getirilen bu düzenlemeler yanlışsa, eksikse, buna katkı vermek adına herkese çağrıda bulunduk, sivil toplum örgütlerine de bulunduk. Bu anlamda genel bir teklifimiz her zaman oldu. 2. tura geçmeden önce bu teklifimizi, burada bir kez daha tekrar ediyoruz; bir katkı olacaksa, bundan memnuniyet duyarız'' karşılığını verdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da milletvekillerinin sorusunu yanıtlarken, milletvekillerinin, oy kabinlerine girerek, iradelerini açık şekilde vicdanıyla başbaşa kalarak yansıtmasında yarar olduğunu kaydetti. Kuzu, aksi halde ''irade üzerinde ipotek olup olmadığı'' tartışmalarına yol açılacağı uyarısında bulundu.

Madde üzerine 15 önerge verildi, içtüzük gereği, kurayla 7 önerge işleme alındı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği görüşmelerinde çalışma saatlerini eleştirdi. Ünlütepe, stenografların, kavasların 17-18 saat boyunca çalıştığını ifade ederek, ''Önce çalışanlarına, kendi arkadaşlarına saygı duyarsınız. Böyle olmadığı ortada'' dedi. Önergeler üzerinde görüşmelerin tamamlanmasından sonra maddenin oylamasına geçildi.