2. İstanbul Tasarım Bienali cumartesi günü açılıyor
İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Zoë Ryan küratörlüğünde "Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil" başlığıyla düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, Cumartesi günü kapılarını açıyor.
cumhuriyet.com.trAçılış öncesi düzenlenen basın toplantısında basın mensupları ve profesyonel tasarımcılar bienali gezme fırsatı buldu.
ÜCRETSİZ GEZİLECEK
Bienalin ortak alanı olan Beyoğlu Karaköy'deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda düzenlenen basın toplantısına İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, 2. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Zoë Ryan ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova'nın yanı sıra çok sayıda tasarımcı katıldı. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, konuşmasına Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçiyi hatırlatarak başladı. "Umut ederim ki iyi bir haber alırız" diyen Taner, bienalin bugün ve yarın profesyoneller ve basın için yapılacak ön izleme sonrasında 1 Kasım Cumartesi günü kapılarını tüm izleyicilere açacağını ve ücretsiz olarak gezilebileceğini söyledi.
800 PROJE BAŞVURDU
Bienal için yapılan çağrı sonrası yurtiçi ve yurtdışından 800 proje başvurusu yapıldığını belirten Taner, "Bienal her açıdan, gün geçtikçe önemi artan tasarımın yaşamımızdaki yansımalarını araştırmayı ve izleyicilerle paylaşmayı hedefliyor. Bienali gezerken aklınızda birçok sorunun oluşması ve bir çok şeyi yeniden düşünüp sorgulamaya başlamanız temel hedeflerimiz arasında. Bunu başarıyorsak ne mutlu bize" dedi.
2014 İSTANBUL TASARIM BİENALİ TARTIŞMA BAŞLATACAK BİR GİRİŞİM OLARAK DÜŞÜNÜLDÜ
Bienalin küratörlüğünü yapan Zoë Ryan, konuşmasında İstanbul'un gelişmekte olan yaratıcı potansiyeliyle tasarım konusunda düşünmek için uygun bir şehir olduğunu belirterek, "Türkiye'deki gündelik yaşamı birebir etkileyen konulara odaklanan bienal, mevcut zengin diyaloğa katkı sağlamak üzere, dünyanın dört bir yanından üretilmiş ve yeni doğan koşullara odaklanan çeşitli tasarım fikirlerini bir araya getiriyor. 2014 İstanbul Tasarım Bienali, tartışma başlatacak bir girişim olarak düşünüldü. Bugünün yetenekli tasarımcılarının çeşitli projelerini bir araya getiriyor. Aciliyet noktaları belirlemede ve günlük hayatta karşılaştığımız objeler, binalar ve çevremizi sorgulamada tasarımın oynadığı önemli rolün altını çiziyor ve çözüm oluşturma ve bu çözümleri hayata geçirme olanağı sunuyor" dedi.
14 ARALIK'A KADAR ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK
İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ise 2 yıllık bir hazırlık sonrası açılacak olan bienalin programları hakkında şu bilgileri verdi:
"Antrepo 7 etkinlik mekanımızda ve şehrin farklı noktalarında 30'un üzerinde üniversitenin katılımı ile gerçekleşen akademi programını ve paralel etkinliklerimizi izleyebilirsiniz. Her hafta düzenli olarak yer alacak panel, söyleşi, film ve yayın programımızı web sitemizden takip edebilirsiniz. Bu yıl da gerçekleşecek ve aralarına yenileri eklenen Tasarım Rotaları her hafta sonu sizleri bir keşfe davet ediyor. Ayrıca Bienal çocuk ve gençler için özel bir atölye ve etkinlik programı da sunuyor. 14 Aralık tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve bienal süresince 6 hafta boyunca devam edecek paneller, söyleşiler, atölye çalışmaları, film gösterimleri gibi pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak. Sergide 20'den fazla ülkeden katılan 200'ün üzerinde tasarımcının, tasarım, teknoloji, moda, grafik tasarım, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayan 53 projesi yer alacak."
Basın toplantısının ardından bienal sergisi, küratör Zoë Ryan ve yardımcı küratör Meredith Carruthers rehberliğinde tasarımcılar ve basın mensupları tarafından gezildi.