15 dakika maratonu
Sınav saatinden 15 dakika önce bulunma zorunluluğu LY S’de de çok sayıda adayı mağdur etti.
Deniz ÜlkütekinÜniversiteye girişte son aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) dün yapılan sosyal bilimler sınavıyla başladı. LYS’ye katılma hakkı bulunan 1 milyon 506 bin 479 üniversite adayından 1 milyon 72 bin 396’sının katılmak için başvurduğu sınav, sabah saat 10’da başladı ve 135 dakika sürdü. Adaylar, tarih, coğrafya- 2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını yanıtladılar. LYS-4’te tarihten, coğrafyadan ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisinden birer soru açık uçlu yer aldı. Adaylar bugün de matematik (LYS-1) sınavına girecekler. 839 bin 124 adayın başvurduğu sınav, 10.00’da başlayacak ve tek oturumda olacak. Adaylara 135 dakika süre tanınarak ve 80 soru yöneltilecek. Sınavda 3 soru kısa cevaplı olacak.
Açık uçlu tepkisi
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’nde sınava giren adaylar, sabahın erken saatlerinden itibaren binanın önünde toplanmaya başladı. Çok sayıda aday aileleriyle birlikte sınava girerken, 09.45 kuralı nedeniyle sınava geç kalmak istemeyen bazı adaylar koşarak sınava yetişmeye çalıştı. Ancak saat 09.45’ten sonra gelenler sınava alınmadı. Sınav bittikten özellikle açık uçlu sorulardan yakınan adaylardan bazılarının görüşleri şöyle:
‘Adaletli değil’
Aleyna Tüfekçi: Sorular genel olarak zor değildi, zor olan açık uçlu sorulardı. Böyle bir uygulama bence gereksizdi. Eğitim sisteminde bu kadar üzerimize düşülmüyor ama sınava gelince en ayrıntılı şekilde sormaktan çekinmiyorlar. Hiç adaletli bir yöntem değil. Kodlamada sıkıntı yaşamadım, ama tepkim soruların şıksız olmasına.
Onur Kavuk: Coğrafya zor gibiydi. Bölge sorularını tam yorumlayamadım. Tarih iyiydi. Felsefe grubunda da ilk birkaç soruda sıkıntı yaşadım. Açık uçlu sorularda, tarihi yakaladım, aklıma geldi cevabı. Coğrafyayı da biliyordum. Felsefeden emin değilim. Açık uçlu soruların ayırt edici özelliği güzel, ama mesela coğrafya sorusunda bir kanal ismi sormuşlardı. Sadece ismini mi yazmam gerekiyordu, yoksa kanal ekini devam ettirmem mi gerekiyordu, ondan pek emin olamadım.
Nilay Sarıkaya: Güzel geçti, zaten TM öğrencisi olduğum için stresimi atmak için girdim diyebilirim. Tarih kolaydı. Daha çok YGS ağırlıklıydı. Coğrafya da zorlayıcı değildi. Açık uçlu sorularda coğrafyada kanalın ismini yazdım sadece. Tarih sorusunu bilmiyordum. Felsefede ise psikoloji ile ilgili bir soru vardı.
Nil Yıldırım: Açık uçlu soru yöntemini pek sevmedim, yeterince ölçücü seviyede bulmuyorum. Bir kere sınava bir anda yılın ortasında konulması hoşuma gitmedi.