14 işçi son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 28 madenciden 14'ünün cenazesinin de bugün toprağa verildi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 28 madenciden 13'ünün cenazesinin dün defnedildiği bildirildi. Madencilerden 14'ünün cenazesinin de bugün toprağa verildi.

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren maden mühendisi Koray Kebapcı ile işçiler Sadık Kocakaya, İlker Bebek, Yunus Ekmekçi, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu ve Adem Çengel, kılınan cenaze namazlarının ardından toprağa verildi.

Bebek (32) için Kilimli Beldesindeki Merkez Camisinde kılınan cenaze namazına ailesi ve yakınları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak Valisi Erdal Ata ile yurttaşlar katıldı.

Bu arada, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, madende mahsur kalan 2 işçiye ulaşılamadığını, çalışmalarının sürdürüldüğü kaydetti.

 

DNA testine başvurulacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ''Teşhis edilemeyen 3 madencinin kimliklerini belirlemek için çalışıyoruz, belirleyemezsek DNA testine başvurulabilecek' dedi.

Bakan Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlaması ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek için geldiği 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Maden ocağından çıkarılan 28 kişiden 3'ünün kimliğinin tespit edilememesinden dolayı yer altında ulaşılamayan 2 madencinin de kimler olduğunu belirlemelerine engel olduğunu anlatan Bakan Dinçer, şöyle konuştu:

''Teşhis edilemeyen 3 madencinin kimliklerini belirlemek için çalışıyoruz, belirleyemezsek DNA testine başvurulabilecek. Henüz ihmal olup olmadığını inceleyecek noktaya gelemedik. Uzmanların gerçekten sorunun kaynağını tespit etmek için aşağıdaki göçüğün kaldırılması lazım. Göçük kaldırıldıktan sonra bakanlığımızın iş güvenliği uzmanları ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve savcılığın yetkilileri ayrı ayrı inceleme yaparlar, meseleyi birlikte değerlendirirler. Bu açıdan bakıldığında 'henüz bir çalışma yapılmadı' demek daha doğru olur.''

Bir gazetecinin, Sayın Başbakan 'Devlet hükümet arkanızda, hiç merak etmeyin' demişti. 'Hayatını kaybeden işçilerin aileleri ile ilgili çalışma var mı?' sorusunu Bakan Dinçer, şöyle yanıtladı:

''Çalışmayı yaptık. Başbakanlık Acil Durum Fonu, cenazelerin kaldırılması, ailelerin karşı karşı kalacağı harcamalar için destek sağlayacak. Aşağı yukarı 10 bin lira bir destek verilecek. Tabi yardım mahiyetinde bir destek. Ama ondan daha önemlisi, bu işçilerin bizde hakları var. Biz bu hakları kendilerine teslim edeceğiz. Çalışan bütün arkadaşlarımız sigortalıydı, kayıt dışı yok. Bu çalışan arkadaşlarımızdan 23'ü emekli olmayı hak edecek prim yatırmışlardı. Belki yaşları tutmuyor ama iş ortamında vefat etmeleri nedeniyle biz onlara ölüm aylığı bağlayacağız. Bunu normal emeklilik aylığının biraz üzerinde olan bir aylıktır. Dolayısıyla 23 aile ölüm aylığı alacak. Geri kalan 7 aile ise henüz primleri yeterli olmadığı için bizden sürekli iş görememezlik ölüm geliri alacaklar. Bu da tıpkı bir emekli maaşı gibidir. Ancak alacakları emekli maaşının yüzde 70'i oranında bir maaştır. Ailelerinden hak sahibi eşi, çocukları, anne ve babası kimse, biz bugünden itibaren onlara maaş vermeye başlayacağız. Ben gerekli tedbirleri ve talimatları aldım. Arkadaşlarımız aileleri hiç üzmeyecekler, evlerine gidecekler hem baş sağlığı dileyeceğiz. Hem müracaatları alacağız, muhtemelen en geç bir hafta içinde maaşlarını bağlamış oluruz. Bu konuda herhangi bir eksikliğimiz yok. Gönül istiyor ki böyle hadiselerle karşılaşmayalım.''

Bir gazetecinin, 'Başlatılan bir soruşturma olup olmadığına' yönelik sorusu üzerine Bakan Dinçer ''Tabi ki bir soruşturma var. Bu soruşturmayı yargı yapıyor. Buradaki Başsavcımız konu ile ilgili soruşturmayı yürütüyor. Ama sorunun sebebini tespit etmek için aşağının temizlenmesi lazım'' dedi.

Bakan Dinçer, 'şu ana kadar gözaltı olup olmadığına' yönelik soruyu da ''Şuanda gözaltı olmadı. Sorunları gördükten sonra ancak'' diye yanıtladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Eğer birisi gaz maskesini almamışsa bu işçi kardeşimiz olabilir. İşveren; özel sektör olabilir, bunun denetlenmesi konusundaki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkilisi kimse bedelini öder'' dedi.


Candemir Kardeşler Çaycuma'da toprağa verildi

Cenazeleri Çayköy Merkez Camisi'ne getirilen Tarık (28) ve Volkan (31) Candemir kardeşler için dualar edildi.

Eski TBMM Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, cenaze namazı öncesinde yaptığı konuşmada, ''Böyle bir acıyla evlatlarımızı kaybetmek bizi derinden üzüyor. Onları ay yıldızlı bayraklarımızla son yolculuklarına uğurluyoruz. Bu olayda ihmal varsa, hukuki boyutta incelemesi yapılıp açığa çıkacaktır. Canlarımız hayata veda edip gidiyorlar. Onların geride kalanları bizlere emanettir. Acıları elbette hepimizden daha fazladır. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Hepinize ve aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, Zonguldak'a ve milletimize baş sağlığı diliyorum'' dedi.

Kılınan cenaze namazının ardından, aynı gün işe giren ve aynı patlamada yaşamını yitiren Tarık ve Volkan Candemir kardeşler, köylerindeki mezarlıkta toprağa verildi.