104 sigortalı mahkûm
Erkek cezaevindeki kadın girişimci Çiğdem Dursun’un, Maltepe 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki 4 atölyesinde mahkûmlar, otel ve ev terliği üretiyor.
cumhuriyet.com.tr
Bir kadın girişimci
Biz niye buradayız? Kurumda kantin, fotoğrafhane gibi kurum için faaliyet gösterenler dışında terzilik ve tekstil işkollarında çalışan atölyelerden dördünün başında bir kadın var ve bu erkek cezaevlerindeki tek kadın işveren! 68 doğumlu, 2 çocuk annesi Çiğdem Dursun’u, her sabah Bebek’ten Maltepe Cezaevi’ndeki atölyelerin başına getirip tüm gün mahkûmların başında çalışmaya ne itmiş olabilir? Otel ve ev terliği üreten bir markası olan Dursun, 2014’te bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlamış bu işe. Mahkûmlara üretim yaptırarak gelir elde etmeleri dışında mesleği olmayanların tahliye olduktan sonra da çalışabilecekleri bir meslekleri olması için Maltepe 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda önce 2 atölye kurmuş; şimdi 104 sigortalı mahkûmun çalıştığı 4 atölyesinde otel ve ev terliği üretiyor.
Üstüne para ödüyorlar!
Çalışanlar bu mesaileri karşılığında bakanlıkça belirlenen tutarda ücret alıyorlar; günlük çıraklar için 14.00; kalfalar için 15.25; ustalar için 17.75 TL. Bir ay çalıştıkları takdirde bu yevmiye, iaşe bedeli ve kâr payı ile birlikte 750 - 800 TL demek. Meğer cezaevinde yatanlar çıktıktan sonra günlük 8.5 TL iaşe bedeli ödüyormuş. “Yok artık, cezaevinde yatıp üste para mı ödeniyor”un cevabı, yeme içme bedeli...