100 hektarlık ormanlık alan kül oldu!
Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıktaki Ilgar Deresi yakınlarında bulunan ormanlık alanda bilinmeyen bir nedenle başlayan yangın, yoğun mücadelenin ardından güçlükle kontrol altına alındı.
cumhuriyet.com.trKozalakların adeta mermi gibi patlamasıyla daha geniş alana yayılan yangında ilk belirlemelere göre 100 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, şiddetli rüzgar nedeniyle dumanlar kent merkezine kadar ulaştı.
Gelibolu İlçesi Ilgar Deresi yakınlarındaki ormanlık alanda dün (Pazar) saat 12.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Şiddetli rüzgarın da etkili olduğu bölgede yangın hızla yayıldı. Yangında oluşan yoğun duman, rüzgar nedeniyle kent merkezine kadar ulaştı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park sınırındaki Eceabat İlçesi'ne bağlı Yalova Köyü yönünde ilerleyen yangının önünün kesilmesi için ekipler yoğun mücadele verdi. 2008 yılında yanan ve 320 hektarlık alanın küle döndüğü alana paralel ilerleyen yangına, çevre il ve ilçelerden takviye gönderilen çok sayıda arazöz, yer işçisi itfaiye ekibi ve havadan da helikopterlerle bir amfibi uçak müdahale etti.
Kozalaklar yangının alanını genişletti
Yangın kuvvetli poyraz nedeniyle geniş bir alana yayıldı. Havadan ve karadan yoğun bir çalışma yapılmasına rağmen, adeta mermi gibi patlayan kozalaklar, yangın alanının genişlemesine neden oldu. İlk başladığı sırada ters yönde ilerleyen yangın, rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park'a doğru ilerledi. Kuvvetli rüzgar söndürme çalışmalarını da olumsuz yönde etkiledi.
100 hektar zarar gördü
Havanın kararmasıyla helikopterlerle amfibi uçak yangın bölgesinden çekildi. Neredeyse, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırına kadar dayanan yangın, saat 01.00 sıralarında yer ekiplerinin çabalarıyla kontrol altına alındı. Zaman zaman alevlenmeler olsa da hızlı müdahale ile yangının yeniden başlaması önlendi. Bugün sabah saatlerinde beş helikopter ve bir amfibi uçak soğutma çalışmalarına destek vermek için yeniden havalandı. Bu sırada, yangının çıkış noktası olan Ilgar Deresi yakınlarında alevler görüldü. Havadan yaklaşık bir saat süreyle yapılan sortilerle buradaki yangın da büyümeden söndürüldü.
Soğutma çalışmaları üç dört gün sürecek
Yangının başladığı andan itibaren, bölgenin hemen yakınına konuşlandırılan yangın yönetim aracında, ellerindeki bilgi ve uydu fotoğraflarını inceleyip ekipleri yönlendiren Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, soğutma çalışmalarının üç dört gün süreceğini dile getirdi. Yalçın, "Yangının tepe yangını şeklinde gerçekleşmesi nedeniyle, kontrol altına almakta güçlük çektik. Alevler ağaçların gövde ve üst kesimlerinde ilerledi. Bu tür yangınlara yerden arazözle yapılan müdahaleler çok fazla etkili olmuyor. Bu yüzden dün gün boyu yangını kontrol altına almak için havadan yoğun bir müdahale yapıldı. Havadan müdahaleyle yangını yere indirmeye ve örtü yangını haline getirmeye çalıştık, ancak başarılı olamadık. Bu yüzden de kontrol altına alınması güç oldu. Ancak yoğun çalışmalarımızla yangın kontrol altına alındı. Tehlike atlatıldı. Bu tür yangınlarda zaman zaman alevlenmeler olabiliyor. Bu üç dört günü bulabiliyor. O nedenle soğutma çalışmaları bir süre daha devam edecek. İlk belirlemelere göre, 100 hektar ormanlık alan zarar gördü. Kesin belirlenme için havadan da ölçüm yapılacak. Burada sık ve yaşlı ağaçlar bulunuyor. Sevindirici olan ise yangının herhangi bir yerleşim yerine ulaşmaması. Yangının kesin çıkış nedeni henüz belli değil" dedi.
Jandarma ekipleri de yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlattı.