100. Doğum Yılında Cemal Reşit Rey

Pan Yayıncılık müzik kütüphanemizi zenginleştirmeye yılın son ayında yayımladığı, “100. Doğum Yılında Cemal Reşit Rey”; “Türk Halk Müziği Sözlüğü” ve Ali Tüfekçi’nin yazdığı “Ney’de Teknik Çalışmalar/Exploring Ney Techniques” eserleriyle devam ediyor.

cumhuriyet.com.tr
 
Pan Yayıncılık Müzik Dizisinde üç yeni kitap
 
100. Doğum Yılında Cemal Reşit Rey kitabı sanatçının meslektaşları, öğrencileri, dostları ve müzikologlarla yapılan radyo söyleşilerine dayanıyor.
Doğumunun 100. yılında Açık Radyo’da; Hasan Ersel, Deniz Koloğlu, Ali Pınar tarafından yapılan Cemal Reşit Rey’i anma programları 2 Eylül 2004 - 28 Nisan 2005 tarihleri arasında Panayot Abacı, Cihat Aşkın, Yalçın Tura, Evin İlyasoğlu, Ertuğrul Sevsay, Aydın Karlıbel, Ercan İmre, Leyla Pınar, Renin Kosal, Filiz Ali, Cemal Ünlü, Gülper Refiğ, Halit Refiğ, Ezgi Saydam, Ece İdil, Seher Tanrıyar’ı davet ederek gerçekleşti.
İşte kitap programlarda ortaya çıkan Cemal Reşit Rey portresi bu konuda çalışmak isteyecekler ve genel okuyucu için anlam taşıyacağı düşünülerek hazırlanmış. Kitabı hazırlayan; Hasan Ersel, Deniz Koloğlu ve Ali Pınar “Uzun bir çalışmanın sonunda size ulaşan bu kitap, bizlerin değil, konuklarımızın biçimlendirdiği bir yaklaşımla Cemal Reşit Rey’i anlatmayı hedefliyor” diyor.
 
Türk Halk Müziği Sözlüğü
 
Melih Duygulu’nun kaleme aldığı “Türk Halk Müziği Sözlüğü Türkiye'nin dört bir yanında yapılmış, uzun ve zorlu alan araştırmalarına dayanan, yerel müzik kültürlerinin hassas dokusuna uygun bir metodolojiyle hazırlanmış, alanının kapsamlı bir yerel müzik sözlüğüdür. 
Sözlükte 3000'den fazla terim, kavram ve deyim yer almakta, halk çalgıları; yöresel müzik türlerinin makam, usûl, form özellikleri; hız ve nüans  terimleri ayrıntılarıyla verilmektedir. Halk edebiyatının ve halk oyunlarının terminolojisi ile yöresel müziklerin terminolojisi bütünlük içinde ele alınıp incelenmiştir.
Okuyucu bu sözlükte, maddelerin bilimsel bir perspektifin ışığında yazılan açıklamalarını,  yörelerini ve kaynaklarını ve gerçek tanıklıklarını bulabilecektir. 
Sözlükte yer alan maddeler hem yaşayan ses kültüründeki hem de müzik tarihine mâl olmuş nitelikteki terimlerden oluşmaktadır.
 
Ney’de Teknik Çalışmalar/Exploring Ney Techniques
 
Pan Yayıncılık Müzik Dizisi’ nde Ali Tüfekçi’nin yazdığı “Ney’de Teknik Çalışmalar/Exploring Ney Techniques” kitabı da yer aldı. Tüfekçi kitabın içeriğini ve amacını şöyle ifade ediyor;
“Tarihsel süreç içerisinde ney eğitimi ile ilgili, kimisi bir paragraf, kimisi bir çizim, kimisi bir eser olarak karşımıza çıkan az sayıdaki belge ve metotlar günümüzde de maalesef sayısal olarak azlığını korumaktadır. Öyle ki çalgılar için yazılan teknik egzersizler de, bu sayısal olarak az olan metotların içerisindeki bölümlerde bulunmaktadır. Bir çalgı icracısının, icra stilini oluşturmasında, geliştirmesinde ve süratle ilerletmesi yolundaki en büyük yol arkadaşı sayılabilecek teknik çalışmaların, egzersizlerin önemi ortadadır.
Metotların içerisinde verilen teknik çalışmalar, bazen metodun kapsamının geniş olması sebebiyle yeterle olamamaktadır. Ayrıca metot içerisinde verilen örnek eserlerin de, icracının teknik amacına çoğu zaman hizmet etmediği bilinmektedir. Bu anlayışla ele alınmaya çalışılan söz konusu eserin tamamını teknik çalışmalar, egzersizler ve amaca yönelik uygulamalar oluşturmaktadır.
Kaleme alınan bu ufak çalışmanın, neyzenlere, ney’e gönül verenlere ve ney’de asgari 3 senesini doldurmuş neyzen adaylarına ; ney’de ses, nefes ve icra hakimiyeti sağlamada bir nebze de olsa ışık tutacağı, faydalı