1. Uluslararası Kivi Çalıştayı başladı
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, ''Şu anda kivide 37 bin ton üretime ulaşmış vaziyetteyiz. Halen 11 bin tonluk bir ithalatımız var. Hedefimiz ithalatı tamamen sıfırlamak ve ihracata geçmek, bu hayal değil'' dedi.
cumhuriyet.com.trBurak, Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Kivi Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, AR-GE'ye ayrılan payda son 10 yılda büyük bir gelişme olduğunu söyledi.
Ülkelerin gelişmişliklerinin AR-GE'ye ayırdıkları payla ölçülür olduğunu ifade eden Burak, ''ABD ve Japonya bugün gayri safi milli hasılalarından yüzde 3,5'lik bir payı AR-GE faaliyetlerine ayırıyor. Ülkemizde ise yıllarca binde 5 oranındaydı. Son 10 yılda çok ciddi artışlar olmasına rağmen şu anda geldiğimiz nokta binde 86 oranından öteye gidememektedir. 2023 vizyonumuzda ise GSMH'nın yüzde 3'nün AR-GE'ye ayrılması hedefleniyor'' diye konuştu.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü AR-GE çalışmaları sonrasında kivinin Türkiye'de üretimine başlandığını vurgulayan Burak, ''23 sene önce ağacını tanımadığımız bir bitkiyi bugün çiftçilerimizin bahçesinde tüketicilerimizin sofrasında meyve olarak görüyorsak bu da AR-GE'nin sayesindedir. Şu anda kivide 37 bin ton üretime ulaşmış vaziyetteyiz. Halen 11 bin tonluk bir ithalatımız var. Hedefimiz ithalatı tamamen sıfırlamak ve ihracata geçmek, bu hayal değil. Sıfırdan bu noktaya gelen bir ülke bunun kat kat ötesine geçebilir'' ifadelerini kullandı.
Yalova Valisi Esengül Civelek ise Yalova'nın kısıtlı tarım alanlarına sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Çok iyi örgütlenmiş bilinçli çiftçi profili ile son yıllarda Yalova'da kivi üretiminde önemli bir artış görülmüştür. Kivi üretimi Yalova'da halkımızın temel geçim kaynağı olmuştur. Kivi üretiminin Yalova ekonomisine önemli bir katkısı bulunmaktadır. Kivi üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanmasını, üretimin artmasını, üretimin artması için de yeni üretim havzalarının oluşturulmasını, daha ileri tarım tekniklerinin kullanılmasını çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda İl Özel İdaresi olarak da gelen projelere katkı sağlıyoruz. Biz kivi üretimi için ideal ve uygun bir bölgede olduğumuzun bilincindeyiz. Kivinin tüketilmesi ve değerlendirilmesi için bir potansiyel oluşturan sanayi ve büyük şehirlere yakınlığımız avantajımızdır. Kivinin tanıtımına ve reklamına da önem vermemiz gerekiyor.''
Konuşmaların ardından ülkede kivinin yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında emeği geçen kişilere plaket takdim edildi. Kivi ile ilgili çalışmaları nedeniyle Burak'a plaketini Vali Esengül Civelek verdi.
26-27 Kasım tarihleri arasında sürecek çalıştaya, İtalya ve Yeni Zellanda'dan kivi araştırmacıları ile üreticileri de katılıyor.