'Yel ağrısı' diye geçmeyin sebebi bu hastalık olabilir
'Yel ağrısı' diye geçmeyin sebebi bu hastalık olabilir
cumhuriyet.com.tr
'Üşüttüğüm için ağrıyor” dediğiniz rahatsızlığınızın nedeni omuz donması olabilir. Omuz donması nasıl belirtilerle ortaya çıkar omuz donması neden olur diyorsanız işte cevapları…
Omuzlarımız… Küçücük bir ağrısını hissetmeye görelim; günlük hayatımızın sekteye uğramaması, yaşam kalitemizin düşmemesi neredeyse imkansız olur. Günlük hayatımızdaki sıradan hareketlerimizin birçoğu bizim için birer eziyete dönüşüverir. Hele bir de ağrının boyutu daha fazlaysa, adeta yerimizden kalkacak gücümüz olmaz. Peki ‘ya donarsa?’ diye sorsak! Yanlış duymadınız. Pek çoğunuz ‘omuz donar mı? O da nedir?’ dediniz şüphesiz. Ama evet, donabiliyor da! Prof. Dr. Ata Can Atalar donuk omuza yol açabilen 4 etkeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Omuzun travma sonrasıuzun süre sabit tutulması Donuk omuzun en önemli nedenlerinden biri, kişinin hayatının bir döneminde kırığa yol açmasa bile düşme, çarpma gibi travmalar sonrasında, omuzunu uzun süre sabit tutmuş olması. Gerek ağrıdan dolayı gerekse uzun süre omuzun sabit tutulması donuk omuza yol açabiliyor. Bu yüzden omuz hareketlerini korumak için travma sonrasında ortopedi hekiminizin izin verdiği en erken dönemde bir başkasının veya sağlam kolunuzun desteği ile uygun egzersizleri yaparak omuz hareket açıklığınızı korumaya dikkat edin.
Kronik hastalıklar Diyabet hastalığıdonuk omuz riskini artırıyor. Öyle ki diyabet hastalarında donuk omuz sorunu 5 kat daha sık görülüyor, tedavisi de daha zor olabiliyor. Kalp ve damar hastalıkları, tiroit bozuklukları vetrigliserid (yağ) düzeylerinin yüksek olması da riski artırıyor. Bu hastalarda kan şekeri ve yağ düzeyleri, hormon düzeyleri kontrol altına alınmalı. Boyun fıtığı olanlarda, kalp krizi veya inme geçirenlerde bağışıklık hastalığı olanlarda da görülme sıklığı artıyor. Bu hastaların donuk omuz hastalığı konusunda uyanık olmaları ve hareket kısıtlılığını farkettiklerinde ortopedi hekimine başvurmayı ihmal etmemeleri gerekiyor
Omuz kireçlenmesi Omuzun kendi içindeki hastalıklar da ikincil olarak donuk omuz gelişmesine neden olabiliyor. Omuz rotator manşet kaslarının tam veya kısmi yırtıkları, omuz tendonlarında kalsiyum birikmesi, omuz kireçlenmesi gibi hastalıklar zamanında ve uygun tedavi edilmediği takdirde donuk omuz gelişebiliyor.
Geçirilen ameliyatlar Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ata Can Atalar “Kas yırtılması veya kırık gibi bir nedenden dolayı geçirilen omuz ameliyatları sonrasında da donuk omuz görülebilir. Aslında donuk omuz gelişmesindeki temel etken burada da omuzun uzun süre sabit tutulmasıdır. Bu gibi ameliyatlardan sonra mümkün olan en kısa sürede ortopedi hekiminizin yönlendirmesiyle fizyoterapist eşliğinde destekli hareketlere başlanmalı ve uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır” diyor.
Donuk omuz bu belirtilerle kendini gösteriyor: - Dinlenme halindeyken de geçmeyen ağrı - Gece uykuya dalmayı zorlaştıran şiddetli ağrı - Gün boyu şiddetli omuz ağrısı - Omuz hareketlerinin kısıtlanmaya başlaması - Basit günlük hareketlerin kısıtlanması (giyinme, elini sırtına götürme, saç yıkama, raftan eşya alma vb) (PembeNar)