Yaprağı meyvesinden 10 kat daha fazla kazandırıyor
Yaklaşık 50 bin dekar alanda üzüm üretiminin yapıldığı Gaziantep'in
İslahiye ilçesinde, asma yaprağı hasadı başladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım merkezlerinden İslahiye
Ovası'nda bağcılık yapılan 50 bin dekar alanda bugünlerde hummalı bir telaş
var.
İlçeye bağlı Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt ile diğer bazı mahallelerde
"Antep karası", "Hatun parmağı", "Kardinal" ve
çekirdeksiz sofralık "Sultani" üzümlerinin yetiştiği bağlarda,
yaprak hasadı yapılıyor.
Sarmanın ana malzemesi asma olan yaprağı kadınlar tarafından üzüm
çiçeklerine ve bağ köklerine zarar vermeden toplanıyor.
İmece usulü veya günlüğü 50 liradan yevmiyeci işçiler
tarafından toplanan yapraklar salamura işlemi yapılıp plastik
bidonlarda veya şişelerde satışa sunuluyor.
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada,
üzüm üretiminin ilçenin önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu
belirterek, mevsimsel yağışlardan dolayı bağ yapraklarının veriminin ve
kalitesinin çok iyi olduğunu söyledi.
Köse, üzümün tarlada kilogramı yaklaşık 1 liradan alıcı bulurken,
yaprağının 10 katına satıldığını dile getirdi.
Üzüm bağlarında yaprak toplayan kadınlardan Gülhan Taşkoparan da ev
ekonomisine ek gelir olarak topladıkları yaprakları emek harcayıp
kışlık salamura yaparak satışa sunduklarını belirtti. Taşkoparan, yaprak
toplanırken çok hassas davranılması gerektiğini anlatarak, yapılacak yanlış bir
işlemin üreticinin bir yıllık emeğinin boşa gitmesine yol açabileceğini
sözlerine ekledi.
Yaprak toplayan Emine Emek de hasat zamanında üzümün kilogramının
yaklaşık 1 liradan satılırken yaprağın 10 liradan satıldığını, 5 kilogramlık
bidonlarda salamura edilmiş halinin ise 40 liradan alıcı bulduğunu
kaydetti.