Vücudunuzu son bahara hazırlamanın yolları
Vücudunuzu son bahara hazırlama yolları
cumhuriyet.com.tr
Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, sonbahara vücudumuzun hazırlanmasından, yaz kilolarının verilmesine kadar bir sonbahar-beslenme rehberi sunuyor;
Omega 3 depresyonu önlüyor Balıkta, cevizde ve sebzelerden semiz otunda bolca bulunan omega 3 depresyonu önlediği gibi, depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Sonbahar ayları balıkların da bollaştığı aylardır, dolayısıyla haftada 3 gün balık tüketimi günlük omega 3 gereksinimini karşılayacaktır.
B12 eksikliğine dikkat! Sonbahar aylarında beslenmenizde protein içeriği yüksek besinlenmek, hem üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği gibi aynı zamanda, omega 3 ve B 12 vitamini içermesinden dolayı, oluşabilecek, depresyon ve bunalım halini ortadan kaldırmada yardımcı olacaktır.
Antioksidandan zengin beslenerek dinç kalın Selenyum eksikliği depresyona neden olabilir. Yumurta, tam tahıllar, brezilya fındığı ve ton balığı ise selenyum zengini besinlerdir. C vitamimi de iyi bir antioksidandır. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, kırmızı ve mor meyveler, yeşil biber, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.
En az8 bardak su Sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak ve vücudumuzu canlandırmak için günlük en az 8 su bardağı su içilmelidir.
Kalsiyum Süt ve süt ürünleri yalnızca protein sağlamaz, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Yapılan çalışmalarda, kalsiyum alımı ve süt ürünlerinin tüketiminin arttırılması, kilo alımını engellediğini göstermiştir.
Peki yaz kiloları ne olacak? Özellikle yazın alınan kilolar verilmek isteniyorsa, liften zengin kurubaklagiller, sebzeler, kinoa, tahıllar(bulgur) ve meyveler tüketilmelidir. Yüksek miktarda lif ve protein içermesi, özellikle kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Hem tok tutar hem de abdominal yağlanmanın azalmasına neden olur.
Kinoa Yazın alınan kiloların sonbaharda verilmesi için kinoa ile yapılan salatalar, ya da kinoa pilavı yapılabilinir. Ayrıca gluten içermediğinden dolayı, gluten intoleransı olanların da rahatça tükebildiği bir besindir.
Guava, Pembe greyfurt ve avokado Guava antioksidan meyvelerden biridir. Içinde yüksek oranda likopen ve C vitamini bulunur. Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar likopenden zengindir. Pembe greyfurtta antioksidandan oldukça zengindir. Avakado antioksidan olan E vitamininden oldukça zengindir.