'Utanç Adası' Goree'ye turist akını
Senegal'in başkenti Dakar'a 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve "Utanç Adası" olarak da bilinen Goree Adası, Avrupa ve ABD'ye köle olarak satılan milyonlarca Afrikalı'nın yaşadığı trajediyi, bugün turizm ve sanatla dünyaya haykırıyor.
AA
Senegal'in başkenti Dakar'a 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve "Utanç Adası" olarak da bilinen Goree Adası, Avrupa ve ABD'ye köle olarak satılan milyonlarca Afrikalı'nın yaşadığı trajediyi, bugün turizm ve sanatla dünyaya haykırıyor.
Köle olarak satılan insanların gemilere bindirilmeden önceki son durağı olan ve bu nedenle "dönüşü olmayan yol" adı verilen Goree Adası, 29 Mayıs'ta başlayan ve 3 gün süren "Goree Regards sur cours" (Goree Evlerine Bakış) festivali kapsamında çok sayıda turisti konuk etti.
Bu yıl da yerli ve yabancı konuklar, Afrikalıların uğradığı "insanlık dışı" muamelenin sembol ismi haline gelen ve Kunta Kinte'nin de tutsak olarak bekletildiği Goree Adası'nı ziyaret etti. Dakar limanından her saat başı kalkan feribotlar onlarca turisti "köklerinden koparılan insanların" hayatla ölüm arasında gidip geldiği dönüşü olmayan adaya götürdü.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilerek koruma altına alınan adada yaşayanların evlerini ziyaretçilere açtıkları festivalde, Afrikalı sanatçılar da eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunma imkanı buldu.
Yüzlerce yıl devam eden köle ticaretinde, 20 milyon insanın hürriyetten köleliğe gönderildiği Goree Adası'na festival boyunca gelenlerin ilk gittiği yer, köle ticaretinin yapıldığı dönemden kalan ve aslına uygun restore edilen "Köle Evi Müzesi" oldu.
Afrika insanının ve Afrika'daki gündelik hayatın resmedildiği yağlı boya tabloların yanı sıra, bölgeye özgü tasarımlar da ziyaretçilerin ilgisiyle karşılaştı. Kum sanatının örneklerinin de sanatseverlerle buluştuğu festivalde, Goree'den ayrılan turistlerin özellikle tablolara ilgisi yoğun oldu.
Sözü edilen ada, Senegal'in özgürlüğünü elde ettiği günden bu yana çok sayıda ünlüyü ve siyasetçiyi de ağırlamış. Dünyaca ünlü sanatçı Michael Jackson ve birçok Hollywood yıldızı adaya gelip "atalarının izlerini" sürmüş.
Sanatçıların yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda lider de adayı ziyaret etmiş.
Öte yandan, Afrika insanının yüzyıllarca yaşadığı acının simgesi haline gelen ve "Kökler" kitabıyla bir neslin yakından tanıdığı Kunta Kinte ise adaya gelenlerin en fazla bildiği isimler arasında yer alıyor.
Gambiya'da 1750'de doğan ve henüz 17 yaşındayken gemiyle ABD'ye köle olarak getirilen Kunta Kinte, Maryland eyaletinde bir ailenin yanına verilmiş, yaşadıkları ise beşinci kuşaktan torunu Alex Haley tarafından 1976'da yayımlanan "Roots" (Kökler) kitabıyla bütün dünyaya duyurulmuş ve büyük yankı uyandırmıştı.