Uçakların en pis yerleri

Uçakla yolculuk yapanların ortak korkusu, olması gerektiği gibi temizlik yapılıyor mu? Bu sorunun cevabı ise kaygı verici.

cumhuriyet.com.tr

Uçakla yolculuk yapanların ortak korkusu, olması gerektiği gibi temizlik yapılıyor mu? Bu sorunun cevabı ise kaygı verici.

Temizlik gökyüzünde yeterli değil. Uçaklara yerde kaldıkları kısa sürede istenen temizlik yapılamıyor.

Temizlik gökyüzünde yeterli değil. Uçaklara yerde kaldıkları kısa sürede istenen temizlik yapılamıyor. Ancak bakıma alınan uçak daha iyi temizlenebiliyor. Bu da temizliği yapan şirketin özeniyle doğru orantılı oluyor. Temizliğin standardı yok.

Temizleme ekipleri gerçekten profesyonel mi? Hayır.

Kullanılan temizlik ürünleri evdekilerden, sanayiden çok daha iyi ve özel mi? Hayır. Yemek masaları, Masaların temizlik sırasında sadece yüzeyleri şöyle bir siliniyor, açılıp kapanan manevelaları, ara bağlantılar gerçekten mikrop yuvası. Yemek sırasında dökülenler, akan meyve suları vs. hepsi bu aralara doluşuyor ve bakteri üretim merkezi haline geliyor.

Havalandırma sistemlerinin çıkış ağızlarının iç kısmına girmek çok zor bu yüzden de yeterince temizlenemiyor. Tuvaletler temiz gibi görünse de büyük bir temizlikten geçme aralıkları çok uzun.

Havalandırma sistemlerinin çıkış ağızlarının iç kısmına girmek çok zor bu yüzden de yeterince temizlenemiyor. Tuvaletler temiz gibi görünse de büyük bir temizlikten geçme aralıkları çok uzun. Koltuk kılıfları, özellikle kumaşlardaki temizlik yeterli değil. Yanması geciktirilmiş bu malzemelere bir de yerdeki halılar ekleniyor. Halılar, koridor kısmı hariç toz yuvası olması dışında dökülen yiyecekler ile bir mikrop yuvası haline geliyor.

Bir seferden gelen uçağın bir iki saat içinde yeniden havalanması temizlik zamanını da zorluyor. Düşük maliyetli havayollarında uçağın yerde kalış süresi 25-30 dakikayı geçmediği zamanlarda temizlik gerektiği gibi yapılamıyor. Yeterince temizlenemeyen uçaklarda birçok mikrobun solunuma karışma ihtimali çok yüksek.