Sigarayı bırakın... Bırakamıyorsanız bunları yiyin
Sigara içmenin kanser riskini arttırdığını artık hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra, içerdiği toksik maddeler karaciğer ve böbrek hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Sigara içmek birçok yararlı vitamin ve mineralin emilimini engelediği gibi hücrelerde de kalıcı hasar oluşturuyor. Bu nedenle sigara içenlerle sigara dumanına maruz kalanların hücre hasarlarını ve bağışıklık sistemlerini güçlendirecek şekilde beslenmeleri gerekiyor.
cumhuriyet.com.tr
Sigara içmenin kanser riskini arttırdığını artık hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra, içerdiği toksik maddeler karaciğer ve böbrek hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Sigara içmek birçok yararlı vitamin ve mineralin emilimini engelediği gibi hücrelerde de kalıcı hasar oluşturuyor. Bu nedenle sigara içenlerle sigara dumanına maruz kalanların hücre hasarlarını ve bağışıklık sistemlerini güçlendirecek şekilde beslenmeleri gerekiyor.
Sigara dumanındaki pek çok madde oksidan olarak etki göstererek serbest radikal oluşumunu ve lipit peroksidasyonunu arttırıyor. Bu nedenle sigara içen ve dumanına maruz kalan kişiler daha fazla C vitamini ve antioksidan yiyecekler tüketmeli.
Özellikle oluşabilecek hastalıkları önlemede en büyük görevi üstlenen antioksidanlardan fazlaca tüketmelisiniz. Sarımsak ve soğan gibi gıdalar güçlü antioksidanlardandır.
Kış aylarında haftada en az 3 gün balık tüketmelisiniz. Bu size inanılmaz yarar sağlayacak.
B vitamini içeren besinler tüketmelisiniz. Tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller gibi.
Vücudunuza en iyi şekilde bakacak gıdaları; mesela sarımsağı, hindistan cevizini, hardal tohumunu, yulafı ya da keçi boynuzunu sıkça tüketmelisiniz.
Zeytinyağı, ceviz, fındık gibi gıdalar E vitamini bakımından zengindir. Bunları sıkça tüketmeye özen göstermelisiniz.
Sigara içenler beta-karoten desteklerini kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü beta-karoten; sigara kullananlarda akciğer kanseri oluşma riskini artırmaktadır.
Fakat unutmayın ki sigarayı bırakmanız sağlığınıza çok daha fazla yarar sağlayacak.
Vitamin ve mineral dengesi sebze ve meyve tüketimini olabildiğince fazlalaştırmalısınız.
Hergün yeterli süt ve süt ürünlerini tüketmeli, gerekirse probiyotik ürünlerden destek almalısınız.
Toksik maddelerin atımı için su tüketimi önemlidir. Gün boyu en az 2 litre su içmelisiniz.
Biyotinin en zengin olduğu besin yumurtadır. Bu nedenle onu bol bol tüketmelisiniz. Ayrıca tam pişmemiş yumurta beyazı vücudunuzda bir işe yaramaz. O yüzden tam pişirin.