Sıfır sermaye ile başladı milyonluk ciroya ulaştı
Manisalı kadın girişimci Derya Öztürk Aydın, Oxford Business College'de aldığı pazarlama eğitiminin ardından memleketi Sarıgöl'de sıfır sermayeyle tavuk çiftliği kurdu. Devlet desteklerinden de yararlanan Aydın, kapasitesini yılda 1 milyon tavuğa çıkararak, 1 milyon 650 bin liralık ciroya ulaştı.
cumhuriyet.com.tr
<video:871878>
Manisalı kadın girişimci Derya Öztürk Aydın, Oxford Business College'de aldığı pazarlama eğitiminin ardından memleketi Sarıgöl'de sıfır sermayeyle tavuk çiftliği kurdu. Devlet desteklerinden de yararlanan Aydın, kapasitesini yılda 1 milyon tavuğa çıkararak, 1 milyon 650 bin liralık ciroya ulaştı.
Sarıgöl İlçesi'nde yaşayan evli ve 1 çocuk annesi 37 yaşındaki Derya Öztürk Aydın, cesaretiyle hayatını değiştirdi.
Bursa Uludağ Üniversitesi'nden mezun olan kadın girişimci, ürettikleri üzümleri daha iyi pazarlamak amaçlı İngiltere'de Oxford Business College'de pazarlama eğitimi aldı.
1 yıllık eğitiminin ardından memleketine dönen Aydın, kendisini başarıya taşıyan hikayesini şöyle anlattı: "Üniversiteden mezun olduktan sonra zirai ilaç bayisi açtım, bu işlerimi yürütürken 2007 yılında İngiltere'ye gitme kararı aldım. Teknolojiyi daha iyi takip edebilmek için gitmiştim. Önce dil eğitimimi tamamladım, daha sonra da Oxford Business College'de 1 yıllık pazarlama eğitimi aldım. Oxfort'taki eğitimin bana çok büyük katkısı oldu. Bakış açım çok değişti. Orada insanlar köylerine, topraklarına değerli gözle bakıyorlar. Bizde bir Batılılaşma özentisi var, onlarda da tam tersi taşraya özeniyorlar. Eğitimimin ardından memleketime geri döndüm. Ne yapabilirim diye düşünürken gıda sektörüne girmeye karar verdim. En çok ve en ucuz tüketilen proteinin beyaz et olduğunu gördüm. Önce 40 bin kapasiteyle başladım. 2015 yılının başında 40 bin kapasiteyi 160 bine çıkardık. Yıllık bir milyon hayvanı kesime gönderiyoruz. Devletin kredileri ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) desteğini aldım. TKDK'dan 700 bin liralık bir destek gördüm. Bugün yıllık 1 milyonun üzerinde tavuk yetiştiriyorum."
ÜRETTİLEN TAVUKLAR JAPONYA'YA GİDİYOR İhracat da yaptıklarını kaydeden Aydın, "İşlerimiz gayet iyi, içinde bulunduğum sektörden çok memnunum. İşe başlarken öz sermayem yoktu. Kredi çekerek başladım. Sadece cesur olmak gerekiyor. Düzgün bir iş planı ile başarılmayacak bir şey yok. Bu kadar büyük yatırıma girerken bende korku oluşmadı. İşinizi doğru düzgün yaparsanız başarırsınız. İnanmak yeterli. Önemli olan işinizi doğru bir şekilde, dürüst bir şekilde yapmak. Başarının sırrının bu olduğunu düşünüyorum. Şu anda ürettiğimiz tavukları Japonyalı bir firmaya veriyoruz. Bizim etlerimizi Japonya'ya ihraç ediliyor. Japonlar her ay Sarıgöl'e gelip aylık kontrolleri yapıyorlar" dedi.
YILLIK 1 MİLYON 650 BİN LİRALIK CİRO Yıllık cironun 1 milyon 650 bin lirayı bulduğunu dile getiren Aydın, şu anda 6 kümeste üretim yaptıklarını ve istihdam sağladığını anlattı. Kadın girişimci Aydın, 8 bin 500 metrekare kapalı alanda üretim yaptığını belirterek, iş hayatına atılmak isteyen kadınlara da sesledi. Aydın, "Kadın girişimciler çok fazla destekleniyor. Kadınlar bu imkanları kullansın. Kadınlarımız daima cesur olsun. Her sektörde girişimci kadınlarımız güvenle çok güzel işler yapabilirler. Bir kadın daima kendi ayakları üzerinde durmalı. Bir kadın ailesine daima kendisi bakmalı" dedi.
Aydın, kümeste yetiştirilen tavukların sağlığa zararlı olmadığını ve çok hassas şartlarda üretildiklerini, hijyen koşullarına dikkat edildiğini belirtti.
Antibiyotiğin de çok pahalı olduğunu ve kullanmadıklarını belirten kadın girişimci, insanların gönül rahatlığı ile bu beyaz etleri tüketebileceğini söyledi.