Sağlığı renklerle yakalayın

Sağlığı renklerle yakalayın

cumhuriyet.com.tr

Sağlıklı beslenme deyince çoğumuzun aklına ilk gelen şey, sebze ve meyve tüketmek oluyor

Alternatif olarak üretilen vitamin desteklerini alsak bile, bu besin destekleri günlük olarak tükettiğimiz meyve ve sebzenin yerini tutamıyor.

Bunun önemli bir nedeni, vitaminlerin yanı sıra taklit edilemeyen bir çok provitamin, antioksidan, aromatik bileşiklerin sebze ve meyvelerde yer alıyor olması.

İşte meyve ve sebzelerin renklerinde gizli, taklit edilemeyen doğal maddeler:

Sarı-Turuncu meyveler

Beta karoten- A vitamini: Beta karoten bağışıklık sistemini destekler, kansere karşı korur.

Havuç

Balkabağı

Kayısı

Şeftali

Beta karoten C vitamini: Limon

Kayısı

Portakal

Şeftali

Potasyum: Vücuttaki mineral dengesini korur, fazla su, şeker ve tuzu atar. Tansiyonu dengeler.

Muz

Ananas

Greyfurt

Portakal

Kırmızı meyve ve sebzeler

C vitamini: Frambuaz

Çilek

Yaban mersini

Kırmızı biber

Domates

Antosiyaninler: Antioksidan özelliği vardır, kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

Kırmızı soğan

Kırmızı lahana

Mavi- mor meyve ve sebzeler

C vitamini + Antosiyanin: Böğürtlen

Bordo üzüm

Fenolikler: Antioksidan özellikleri vardır. Kalp, damar hastalıkları ve kanser riskini azalttığı görülmüştür.

Kuru erik

Kuru üzüm

Patlıcan

Beyaz sebzeler

Alisin: Antibakteriyel özellikler içeren alisin, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sarımsak

Taze soğan, pırasa