Sağlığı renklerle yakalayın
Sağlığı renklerle yakalayın
cumhuriyet.com.tr
Sağlıklı beslenme deyince çoğumuzun aklına ilk gelen şey, sebze ve meyve tüketmek oluyor
Alternatif olarak üretilen vitamin desteklerini alsak bile, bu besin destekleri günlük olarak tükettiğimiz meyve ve sebzenin yerini tutamıyor.
Bunun önemli bir nedeni, vitaminlerin yanı sıra taklit edilemeyen bir çok provitamin, antioksidan, aromatik bileşiklerin sebze ve meyvelerde yer alıyor olması.
İşte meyve ve sebzelerin renklerinde gizli, taklit edilemeyen doğal maddeler:
Sarı-Turuncu meyveler
Beta karoten- A vitamini: Beta karoten bağışıklık sistemini destekler, kansere karşı korur.
Havuç
Balkabağı
Kayısı
Şeftali
Beta karoten C vitamini: Limon
Kayısı
Portakal
Şeftali
Potasyum: Vücuttaki mineral dengesini korur, fazla su, şeker ve tuzu atar. Tansiyonu dengeler.
Muz
Ananas
Greyfurt
Portakal
Kırmızı meyve ve sebzeler
C vitamini: Frambuaz
Çilek
Yaban mersini
Kırmızı biber
Domates
Antosiyaninler: Antioksidan özelliği vardır, kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
Kırmızı soğan
Kırmızı lahana
Mavi- mor meyve ve sebzeler
C vitamini + Antosiyanin: Böğürtlen
Bordo üzüm
Fenolikler: Antioksidan özellikleri vardır. Kalp, damar hastalıkları ve kanser riskini azalttığı görülmüştür.
Kuru erik
Kuru üzüm
Patlıcan
Beyaz sebzeler
Alisin: Antibakteriyel özellikler içeren alisin, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sarımsak
Taze soğan, pırasa