Robot insanın aynası
Londra'daki Bilim Müzesi'nde toplam 100 robot sergileniyor.
cumhuriyet.com.tr
Londra’daki Bilim Müzesi’nde başlayan “Robotlar” sergisi “insanın kendini kopyalama çabasının” 500 yıllık tarihini gözler önüne seriyor. Toplam 100 robotun yer aldığı sergide, eklemleri hareket eden minyatür bir demir adam, 19. yüzyıl yapımı, Mark Twain’in hayranlığını kazanmış robotik bir kuğu ve neredeyse gerçekmiş izlenimi veren bir bebek de bulunuyor.
Küratörlüğünü Ben Russell’ın üstlendiği sergideki en eski örnekler 16. yüzyıldan kalma. İnsana ve insan toplumuna bir ayna tutan robotların ilk örnekleri İncil’i tasvir etmek amacıyla imal edilmiş. Vücudundan kanlar sızan ve başını acı içinde iki yana deviren İsa robotu bunlardan biri örneğin. Ama tek ilgi konusu inanç olmamış robot imalatçılarının. İnsan ve hayvan modellerinin yanı sıra güneş sistemini de mekanize eden çetrefilli yapılar üretilmiş.
Terminatör filmindeki ünlü T-800, Metropolis filminin ana karakteri robot maria da sergide yerini almış. 2014 yılında yaratılan “Kodomoroid” isimli haber spikeri robot, insansı yüz ifadeleriyle robot teknolojisi evriminin de önemli bir örneği konumunda. 3 Eylül’e kadar devam edecek olan sergide bir çok yan etkinlik de planlanmış. Fritz Lang’ın klasikleşmiş bilim- kurgu filmi “Metropolis”in gösteriminden tutun da robotların başrolde olduğu heykel enstelasyonlarına, hatta komedi bilgi yarışmasına dek birçok etkinlik sergi boyunca ziyaretçileri bekliyor olacak.
Sergi, 5 farklı zaman diliminde, dinin, endüstriyelleşmenin, pop kültürünün ve gelecek vizyonunun toplumu nasıl şekillendirdiğini ortaya koymayı amaçlıyor. Sergi küratörü, koleksiyonun, insanın kendini “kopyalama saplantısının” da tarihini ortaya koyduğunu söylüyor.
Toyota Motor’un ürettiği Harry (2005), trompet çalıyor.