Petkim işçileri direniyor
İşçi direnişleri, metalin ardından petrokimya sektörüne sıçradı. Petkim’in Aliağa tesislerinde çalışanlar, işyerlerini terk etmeme eylemi başlattı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin işveren tarafından tıkandığını belirten çalışanlar, işletmeden petrol ürünleri satışını da durdurdu.
Hakan Dirik / Cumhuriyet
İşçi direnişleri, metalin ardından petrokimya sektörüne sıçradı. Petkim’in Aliağa tesislerinde çalışanlar, işyerlerini terk etmeme eylemi başlattı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin işveren tarafından tıkandığını belirten çalışanlar, işletmeden petrol ürünleri satışını da durdurdu.
Petkim’de 2006 sonrası işe giren çalışanlar, aynı işi yapmalarına karşın, bu tarihten önce işe girenlere göre daha düşük ücret alıyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bu makasın asgariye indirilmesi, düşük ücret alan çalışanlara yüzde 15, 2006 öncesi işe girenlere ise yüzde 10 zam yapılması isteniyor. Ancak işveren tüm işçilere yüzde 5 zam öneriyor. Bu öneriden de geri adım atmayacağını duyuruyor. Bu nedenle sözleşme, Yüksek Hakem Kurulu aşamasında.
Yılbaşından bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine önceki gün eylem başlatan işçiler, geceyi fabrikanın bahçesinde geçirdi. Tesiste üretimi alt düzeyde devam ettiren işçiler, dün de satış yapılmasını engelledi. Bu nedenle tesiste uzun kamyon kuyrukları oluştu. İşçi temsilcileri, satışın sürdürülmesi için hükümet temsilcilerinden baskı geldiğini, ancak geri adım atmayacaklarını bildirdi.
Petkim ana girişi önünde toplanan işçilerin taleplerini dile getiren Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, bin 850 çalışanla eyleme devam ettiklerini söyledi. Üretimi asgari düzeyde sürdürdüklerini, ancak satışı kapattıklarını, talepleri kabul edilinceye dek de satışa izin vermeyeceklerini söyledi. Ancak işverenden kendilerine herhangi bir görüşme talebi gelmediğini belirterek “Bundan sonra kendileri bilir. Petrokimya sektörü hiçbir yere benzemez. Satışın açılması için baskı yapıyorlar, ancak taleplerimiz karşılanmadan olmaz. 2006 öncesi ve sonrası işe girenler arasındaki farkın kapatılmasını istiyoruz. Aslında görüşme masasında prensip olarak anlaşmaya varmıştık. Ancak işveren caydı. Bu nedenle de görüşmeler tıkandı. Taleplerimizi karşılamaya dönük adım atmazlarsa biz de geri adım atmayacağız” diye konuştu.
Eylemci işçilere siyasiler de destek veriyor. Petkim çalışanlarının yanına gelen CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, işçilerin “grev meraklısı” olmadıklarını kaydederek, “İşçiler, insanca bir hayat yaşamak istiyor. Bu nedenle iyi bir toplu iş sözleşmesi hakları. Dayanışma için yanlarındayız” dedi. AKP’nin 13 yılda 7 kez çalışanların grevini ertelediğini kaydeden Musa Çam, petrokimya sektöründe de aynısı yapmalarından endişe ettiğini söyledi. CHP İzmir 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı Zeynep Altıok Akatlı da “Tıpkı hükümetin politikasında olduğu gibi, burada da işçileri ayrıştırmışlar, ötekileştirmişler. Buradaki ayrım giderilene, işçiler haklarını alana dek yanlarında olacağız” dedi.
ŞİRKET GERİ ADIM ATMIYOR Öte yandan işveren tarafından geri adım atılmayacağı mesajı geldi. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, “Şirketimizin tüm imkanları zorlanarak çalışanlarımızın memnun olacağı bir ücret zammı verilmesi göz önünde bulunduruldu ve birinci yıl ilk altı ay için yüzde 5, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de artan rakamın üzerine, gerçekleşen enflasyon oranında ücret zammı, yan haklarda ise enflasyon oranında artış teklif edilmiştir. Ücret zammına ilişkin bu teklif, şirketimizin içinde bulunduğu şartlar itibariyle nihai teklifimizdir” açıklamasını yaptı. Korkut’un, genç işçilere de, daha uzun yıllar şirkette çalışacaklarını anımsatarak, buna göre hareket etmeleri önerisinde bulunması dikkat çekti.