Pastırma sevenler dikkat

Karaciğer sağlığı için tüketilmesi gereken besinler kadar uzak durulması ya da dikkatli tüketilmesi gereken besinler de bulunuyor. İşte karaciğeri yoran sürekli tükettiğimiz o gıdalar...

cumhuriyet.com.tr

Kilosu 110 lirayı bulan pastırma fiyatının ardından sağlık sebebiyle de yurttaşın listesinde 'az tüketilmesi gerekenler' arasındaki yerini aldı... Karaciğer sağlığı için tüketilmesi gereken besinler kadar uzak durulması ya da dikkatli tüketilmesi gereken besinler de bulunuyor. İşte karaciğeri yoran sürekli tükettiğimiz o gıdalar...

Milliyet'in haberine göre; Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı karaciğeri yoran besinleri tek tek sıraladı. Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır.

Karaciğer sağlığı için günde mutlaka 2-3 litre su içilmesi gerekir. İçtiğiniz suyun içerisine az miktarda zerdeçal atabilirsiniz. Karaciğer yağlanmasına karşı günlük 30 dakikalık yürüyüşler de ihmal edilmemelidir.

Kötü kolesterol içerikli yiyecekler karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Özellikle yağlı kırmızı et, tereyağı, karides ve yumurta sarısı gibi gıdaların dengeli tüketilmesi gerekiyor. Hayvansal gıdalar, kolesterol seviyeleri bakımından risk taşıyan besinlerdir. Bu tür gıdalar kontrollü tüketilmelidir.