Nedir bu heykellerin insanlardan çektiği
Sanat ve kültürün yansıması olan heykeller saldırıya uğramaya devam ediyor. Son olarak 'Simitçi Heykeli'ne zarar verildi. Sonlanmayan ve engellenemeyen saldırılar sanatçılar tarafından vandalizm olarak tanımlanıyor.
ESRA ALUS
Sanat ve kültürün yansıması olan heykeller saldırıya uğramaya devam ediyor. Son olarak 'Simitçi Heykeli'ne zarar verildi. Sonlanmayan ve engellenemeyen saldırılar sanatçılar tarafından vandalizm olarak tanımlanıyor.
Saldırıya uğrayan heykellerin bazıları ise şöyle: Muğla'nın Menteşe ilçesinde bulunan ve polyesterden yapılan 'Simitçi Heykeli'nin elindeki simit, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kırıldı.
Kadıköy’de Karikatürist Oğuz Aral’ın ünlü karakteri Avanak Avni heykelini çalan şüpheli hakkında “nitelikli hırsızlık” suçundan 10 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Şüpheli Turunç'un ifadesinde heykel hoşuna gittiği için para kazanmak maksadıyla çaldığını söylediği de iddianamede, sorgusunda ise Avanak Abdi heykeli gördüğünde heykelin kendisine gülümsediğini, koşarak yanına gidip heykele sarıldığını ve içinden gelen bir sesin 'Al bunu evine götür' dediğini, heykeli alıp evine götürdüğünü söylediği belirtildi. İddianamede şüpheli Turunç'un "Gece vakti nitelikli hırsızlık" suçundan 4 yıl 6 aydan 10 yıl 5 aya kadar hapsi istendi. İddianame kabul edildi, şüpheli önümüzdeki günlerde Anadolu 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
Kadıköy'de bir kaldırım taşında verdiği pozuyla fenomen haline gelen ve kimliği belirsiz kişilerce çalındıktan sonra tekrar geri getirilen şişman kedi Tombili'nin heykeli yerine konuldu.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin, çevreyi kirletenlere esprili tepki göstermek amacıyla Porsuk Çayı kıyısına koyduğu, bank üzerinde oturmuş 'Çekirdek Çitleyen Eşek' heykelinin kulakları koparıldı. Heykel onarıldıktan sonra tekrar yerine konuldu.
Amasya Belediyesi'nce Yeşilırmak kenarına yerleştirilen bir elinde kılıç, diğerinde cep telefonu ile 'Selfie' yapan şehzade heykeline saldıran kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından defalarda saldırıya uğradı.
Erzurum'un Rus işgalinden kurtarılmasında önemli yeri bulunanan Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın Aziziye Parkı'nda bulunan, 'Şehitler ve Gaziler Anıt' heykelindeki kılıncı 3 kez çalınıp, 4 kez yenisi yerine takıldı.
İZMİR Metrosu’nda sergilendiği alanda saldırıya uğrayarak tahrip olan ’Müzisyen’ adlı ahşap heykel, kısmen onarılarak yerli ve yabancı heyteltıraşlar tarafından eski yerine yerleştirildi.
Beylikdüzü Yaşam Vadisi'ne yapılan Rauf Denktaş’ın öne çıkarıldığı Kıbrıs kompozisyonlu bir heykel-rölyef çalışması da, saldırıya uğramıştı.