Kuzey ülkelerinin efsane isimleri

Kuzey ülkelerinin efsane isimleri

cumhuriyet.com.tr

Aki Kaurismäki, Finli yönetmen Geçmişi Olmayan Adam'la sinema seyircisinin gönlünde taht kurmuştur. Kaurismäki, ödüllere doyamamış ve birbirinden başarılı kısa filmlere imza atmıştır.

The Rasmus,Finlandiya'nın bağrından çıkıp gelen bir gothic rock grubu olan Rasmus, lise yıllarında bir araya gelen öğrencilerin kurduğu, birlikteliklerini günümüze kadar devam ettirmeyi başaran nadir müzik gruplarından.

The Beatles, İngiliz grup, müzik tarihinin efsanelerindendir. The Beatles, hem sanatsal hem de ticari başarılarıyla tarihte büyük bir üne sahip. Grubun tüm özel eşyaları ve çalışmaları Liverpool'da yer alan Beatles Müzesi'nde sergileniyor.

Charlie Chaplin, Yarattığı bir karakter olan "Şarlo" ismiyle anılan ünlü oyuncu ve yönetmen, altmıştan fazla kısa metrajlı filme ve pekçok başyapıta imza attı. İsviçre Vevey şehri Leman gölü kıyısındaki bir malikane 20. yüzyılın en büyük komedyeni Charlie Chaplin anısına müzeye çevrildi.

Daniel Day-Lewis, Bol ödüllü İngiliz oyuncu, There Will Be Blood ve My Left Foot filmlerindeki performansı ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar aldı. "Gangs of New York"ta canlandırdığı Bill 'The Butcher' Cutting rolü, birçok dergi tarafından tüm zamanların en iyi performanslarından biri olarak nitelendirildi.

Diana Spencer, Galler Prensesi aynı zamanda 'Kalplerin Prensesi' olarak da bilinir. Prens Charles'la çalkantılı bir evliliğin ardından Dodi Al Fayed'le mutluluğu buldu. Hayatı boyunca Afrikalı çocuklar başta olmak üzere pek çok ihtiyaç sahibine yardım etmesi ile insanların sevgisini kazandı.

Oscar Wilde, Sivri dilli İrlandalı yazar yaşamı boyunca roman, şiir ve de öykü türünde sayısız eserlere imza attı. “Ben dehamı yaşamıma, ancak yeteneğimi yapıtlarıma koydum” diyen Wilde, aforizmaları ile insanların dillerinden bugün bile düşmemekte.

ABBA, 1972’de kurulan ve 10 yıl kadar müzik çalışmalarına devam etmiş olan İsveçli grup, Eurovision şarkı yarışmasıyla seslerini duyurdu. Stockholm’de açılan ABBA müzesinde grubun plakları, giydikleri, kostümler ve kullandıkları müzik enstrümanları yer alıyor. Müzeyi ziyaret edenler bilgisayar ortamında grupla birlikte şarkı bile kaydedebiliyor.

Hans Christian Andersen, Masalların efendisi diye de bilinen Danimarkalı yazar masal, oyun, roman, şiir, gezi kitabı ve biyografi çalışmalarıyla edebiyat alanında eserler verdi. Kibritçi Kız, Çirkin Ördek Yavrusu, Küçük Claus ve Büyük Claus ve Karlar Kraliçesi başta olmak üzere çok sayıda masala can verdi.

Alfred Nobel, Dinamitin mucidi olan İsveçli kimyager Alfred Bernhard Nobel, yaşadığı vicdan azabı nedeniyle vasiyetinde Nobel Ödülleri’nin verilmesini istemiştir.

Knut Hamsun, Ünlü Açlık ve Dünya Nimetleri romanlarının Norveçli yazarı olan Knut Hamsun, 1920 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Yazarın Hans Christian Andersen ile İstanbul’a yaptıkları bir geziyi kaleme aldığı “İstanbul'da iki İskandinav Seyyah” adlı bir kitabı da var.

Søren Kierkegaard, Martin Heideggerle birlikte varoluşsal felsefenin atası kabul edilen Danimarkalı filozof ve teolog. Korku ve titreme, Either/Or gibi kitaplarıyla pek çok yazar ve bilim insanına ilham vermiştir. "Hayat yalnızca geriye doğru anlaşılabilir. Fakat ileriye doğru yaşanmalıdır." gibi ünlü sözleri yaşamımızı renklendiren ayrıntılar arasındaki yerini aldı.

George Bernard Shaw, Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk ve tek insan olan İrlandalı yazar. George Bernard Shaw özellikle yazdığı oyunlarla ünlendi. Yazar zekası ve hazır cevaplılığıyla da nam saldı. Shaw’ın Dublin’deki evi de yazarın eserleri ve kişisel eşyalarının sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü.